Vad har du för nytta av ditt medlemskap?

När vi nu närmar oss ett nytt år, ett år som innehåller en oviss avtalsrörelse, kan det vara på sin plats att påminna oss själva om nyttan med vårt medlemskap i GS. Vad skiljer i skydd mellan en ansluten och en oansluten? Hur mycket betyder ett kollektivavtal på en arbetsplats? Det är mycket som tas för givet, många saker som man inte tänker på i den vardagliga lunken. Hur ser det ut?

Vi utgår från en GS medlem som jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal. Vilket skydd har man då?

1.       Kan själv hävda avtalet. Är du ansluten till GS är du med och äger avtalet, vilket gör att du kan hävda det vid en förhandling.

2.      Löneskydd. Arbetsgivaren får inte sänka uppgjord lön, då bryter han mot det centrala kollektivavtalet. I och med att medlemmen kan hävda avtalet så finns här ett skydd. Skulle arbetsgivaren framhärda en lönesänkning kan facket driva skadeståndsanspråk gentemot arbetsgivaren.

3.      Löneökning. Arbetsgivaren är skyldig att följa den centrala uppgörelsen. Den garanterar en löneökning.

4.      Förhandlingsstöd. Du får som medlem i GS alltid stöd vid förhandlingar. Det behöver inte gälla lön, det handla om vad som helst. På stora arbetsplatser är du representerad av en klubb, på små arbetsplatser kommer en ombudsman eller en förtroendevald utanför arbetsplatsen och företräder medlemmen.

5.      Medbestämmande. I och med att medlemmen är med och äger avtalet har han rätt till medbestämmande i enlighet med avtalet.

6.      Tolkningsföreträde. Om arbetsgivaren och GS inte kan komma överens om exempelvis en uppsägning i en lokal eller regional förhandling så kan det ta lång tid innan ärendet avgörs i en central förhandling eller Arbetsdomstolen. Tolkningsföreträdet säger då att det är GS hållning som gäller tills det att ärendet är avgjort.  Ett hatobjekt hos svenskt näringsliv!

7.       Rättshjälp. Är du medlem i GS är du ansluten till LO – TCO:s rättskydd. Där sitter jurister och advokater som har till uppgift att företräda fackets medlemmar. Det finns exempel i vår skaraborgsavdelning där GS och rättskyddet har hjälpt medlemmar att få ut pengar från Försäkringskassan. Ibland kan det gälla långa komplicerade ärenden som skulle få oerhörda konsekvenser ekonomiskt om du skulle få betala själv och förlora ärendet.

8.      Skadestånd. Du har som medlem i GS rätt till skadestånd om arbetsgivaren har brutit mot avtalet. GS kan alltid hävda avtalet och hävda skadestånd mot en arbetsgivare som brutit mot avtalet även mot en oansluten, men då tar den fackliga organisationen hela skadeståndsbeloppet.

9.      Kollektivavtalets försäkringar. De som omfattas av avtalet omfattas också av de försäkringar som GS avtalat fram med arbetsgivarorganisationerna.

10.   Fackets försäkringar. I medlemskapet ingår det en rad försäkringar som bara dom skulle kosta mer än hela fackavgiften om du själv skulle teckna försäkringarna. GS och LO är med och äger Folksam och kan därmed förhandla fram mycket bra villkor för sina medlemmar.

 

Om du inte är medlem, men jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal, hur ser det då ut?

 

9.      Kollektivavtalets försäkringar. De övriga nio punkterna gäller inte för en oansluten. Facket kan som sagt välja att hävda kollektivavtalet.

 

Om du är medlem och jobbar på ett företag som inte tecknat kollektivavtal, hur ser det då ut?

4. Förhandlingsstöd.

7. Rättshjälp.

10. Fackets försäkringar. De övriga sju punkterna gäller inte för en medlem utan tecknat kollektivavtal. Skrämmande verklighet, är det inte?

Slutligen, om du är oansluten till facket och dessutom jobbar på ett företag utan kollektivavtal, hur ser det då ut?

Ingen av punkterna är aktuella, du står i princip naken. Det finns arbetsmarknadslagar som gäller på sådan arbetsplats, men det blir otroligt svårt och att driva dom gentemot arbetsgivaren och det skulle dessutom bli ogripbara kostnader. Den gamla devisen om att ”Tillsammans är vi starka” känns mer aktuell än någonsin. GS, Gemensam Styrka!