Medlemskapet

Varför ska jag bli medlem? Vart vänder jag mig med frågor till facket? Hur gör jag för att engagera mig i facket? Hur går jag ur GS? Här finns svar på dina frågor om medlemskapet.

Varför ska jag bli medlem?

Därför att ju fler vi är som går samman desto starkare blir vi. Det finns en konflikt mellan löntagarnas och arbetsgivarnas intressen. Ska vinsten för produktionen stoppas i arbetsgivarens egen ficka? Eller ska löntagarna få del av den genom högre lön och bättre villkor? Varje person är unik och stark. Tänk då om löntagarna går samman och kräver högre lön samt bättre villkor tillsammans. En person går det att strunta i, men kommer hela skiftlaget eller alla på fabriken måste arbetsgivaren lyssna. Därför håller vi ihop. Vi hoppas att du också går med.

Vart ska jag vända mig om jag har frågor?

De lokala förtroendevalda har alltid mest kunskap om en arbetsplats och de villkor som gäller just där. Därför ska du alltid prata med ditt fackliga ombud på arbetsplatsen i första hand. Om du jobbar på en arbetsplats som inte har ett lokalt ombud så är du alltid välkommen att kontakta din avdelning. Här hittar du kontaktuppgifter.

Jag vill engagera mig i facket, hur gör jag?

Prata med din lokala fackliga representant eller avdelning. Det behövs alltid fler som engagerar sig och alla uppdrag är lika viktiga för att få organisationen att fungera.

Hur kan jag som medlem påverka GS?

Du kan påverka genom att vara aktiv på till exempel medlemsmöten. Du kan också lämna in skriftliga förslag till klubben, avdelningen eller förbundskontoret. Är du intresserad av att engagera dig mer kan du också bli förtroendevald. Vill du bli förtroendevald, kontakta din klubb eller avdelning.

Vad är en förtroendevald?

Medlemmarna på arbetsplatsen utser förtroendevalda som tar hand om medlemmars ärenden. Den förtroendevalde känner till dina rättigheter och står på din sida.

Vad är en ombudsman?

På avdelningarna och på förbundskontoret finns anställda ombudsmän som på heltid hjälper medlemmarna vid till exempel förhandlingar. Oftast har de tidigare arbetat inom GS branscher och många har varit förtroendevalda på en GS-arbetsplats.

Var hittar jag kollektivavtalet som gäller på min arbetsplats?

Alla GSs kollektivavtal hittar du om du loggar in på medlemssidorna. Om du vill ha avtalet i tryckt form, kontakta din lokala förtroendevalde eller avdelning. Du kan leta fram din avdelning här.

Vart vänder jag mig om jag vill gå ur GS?

Det är tråkigt att du inte vill vara medlem längre.

Om du vill gå ur GS för att byta till ett annat LO-förbund så kan du göra det online på bytlofack.se. För att byta till ett annat förbund eller begära utträde ur facket kontakta din avdelning. Om du är osäker på vilken avdelning du tillhör så ser du det på Mina Sidor.