Visselblåsartjänst

Anmäl missförhållanden inom GS-facket anonymt

Detta är en tjänst för att meddela allvarliga missförhållanden inom organisationen. Du kan anmäla anonymt, om du önskar.

Inom GS-facket är vi angelägna om att leva efter våra gemensamma riktlinjer och principer. Vi vill därför göra det möjligt att tidigt fånga upp och agera på signaler om eventuella missförhållanden inom vår verksamhet.

OBS! Du som har problem på din arbetsplats ska inte anmäla detta via visselblåsarfunktionen, vänd dig till din avdelning.

Meddelarskydd och visselblåsarlag - vad gäller egentligen?

Förhoppningen är att det alltid ska kännas naturligt att prata med närmsta chef direkt om man ser allvarliga saker som inte borde förekomma, men även om man vill vara anonym så vill vi göra det möjligt att påtala problem.

Oavsett om du är anställd eller förtroendevald, så ska du kunna uppmärksamma problem på ett sätt som känns tryggt och bra.

Alla anmälningar kommer att behandlas, men om de bedöms ligga utanför systemets syfte kommer de att avskrivas och handläggs inte enligt visselblåsarsystemets definierade process. Anmälningarna ska i första hand röra personer i beslutande ställning.

Så här går det till!

Klistra in länken nedan i din webbläsare. Du kommer då till en annan webbplats från en extern leverantör. Där får du fylla i ett formulär med ett antal frågor. Du har också möjlighet att lämna din mailadress, då kan GS-facket ställa kompletterande frågor för en eventuell utredning. GS ser inte mailadressen utan kommunicerar via ett mailformulär hos den externa leverantören.

Inkomna anmälningar hanteras av en intern förtroendegrupp. Ärenden om allvarliga missförhållanden som rör förbundsstyrelsen eller den centrala ledningen kommer att handläggas av externa oberoende utredare. Utredningen resulterar i en rekommendation till GS-facket för åtgärd eller vidare utredning.

OBS! För att garantera din anonymitet, rekommenderar vi dig att:

Använda en dator utanför GS nätverk när du rapporterar, då webbtrafik från arbetsplatsen kan vara spårbar.

För att anmäla kopiera och klistra in länken nedan i din webbläsaren:

https://lantero.report/gsfacket

Läs GS policy för visselblåsning här!

Att visselblåsa - Vanliga frågor får du svar på här.