Foto: Kimberly Lee

Jesper Hansson, GS medlem med högtflygande planer.....

Vi begav oss till Kvänum Kök i Lidköping sektionen. Kvänum Kök är en av avdelningens största arbetsplatser och här tillverkas handgjorda, mycket exklusiva kök. Ett besök på ”Kökets hus” i Kvänum rekommenderas, där kan man se prov på vad fabriken tillverkar, helt fantastiskt. Men det var inte anledningen till vårt besök här den här gången. Det var att få träffa GS medlemmen Jesper Hansson som jobbat på Kvänum Kök sedan 2014. Jesper jobbar i hyvleriet och ibland på företagets lager som han fyller med delar som kommer ifrån hyvleriet. Jesper trivs på sin arbetsplats. ”Det känns nästan som att jobba i träslöjden”, säger han. ”Träslöjden var ju det roligaste ämnet i skolan och här får jag jobba med det”.  Men det är inte heller Jesper snickarkunskaper som intresserar oss den här gången, det är hans hobby: Fallskärmshoppning!

 Jesper på sin arbetsplats

Jesper började hoppa fallskärm 2015 och ser nu alltså fram emot sin fjärde säsong. ”På klubben "Aros" i Västerås hoppar de fallskärm även på vintern, men för min del räcker det att hoppa vår, sommar och höst”, säger Jesper. Han satt hemma i Falköping och funderade vad han skulle göra med sitt liv. ”Jag satt och slösurfade”, minns Jesper. Plötsligt fick han syn på något som såg häftigt ut, fallskärmshoppning! Sagt och gjort, han begav sig till Vårgårda och fick göra sitt livs första tandemhopp. ”Jag minns att de öppnade dörren och då frågade jag mig själv, vad håller jag på med?” Sedan minns han inget innan han stod på backen! ”Men något var det väl, för jag fortsatte ju”, konstaterar Jesper. Inför andra hoppet hade han fått en mängd uppgifter som han skulle utföra i luften, så det hoppet minns han fortfarande mycket väl. Sedan har det rullat på. Fallskärmsklubben Cirrus Göteborg i Vårgårda, som Jesper tillhör, utbildar folk som vill hoppa fallskärm. Kursen inleds med teori som håller på från fredag till söndag vid två tillfällen. Därefter utförs utbildningshopp veckan efter. I kursen ingår 16 hopp i en utbildningsstege och det kostar totalt 16 500kr att få certifikat. ”Det är en fantastisk upplevelse”, säger Jesper. ”Friheten, gemenskapen med andra och att det finns så mycket att lära sig, det är så otroligt utvecklande”. När säsongen drar igång på vårkanten beger sig Jesper till kompisarna i Vårgårda fallskärms klubb. ”Jag åker dit på fredagen och är tillbaka hemma först på söndagen”. Jesper hoppar ungefär 100 – 140 gånger per år. Vid ett tillfälle då klubben hade besök av en amerikansk tränare genomförde han 40 hopp på fem dagar! ”Då var jag helt slut”, fortsätter Jesper och vi tror honom!

Kostnaden för ett hopp ligger på 200kr. ”Det är viktigt att göra upp en budget för sitt hoppande, hur mycket man klarar av att avsätta”. För att utöka utmaningarna ytterligare har Jesper börjat att tävla i formations hoppning, förra året vann Jesper och hans tre lagkamrater i klubben silver vid SM tävlingarna. Förenklat går tävlingsmomentet ut på att bilda så många godkända formationer som möjligt under de 35 sekunder som man har på sig innan man måste splittra gruppen och lösa ut fallskärmen. ”Det finns även inomhustävlingar”, säger Jesper och vi tittar förvånat på honom. ”I Stockholm finns en vindtunnel som håller uppe hopparna och där kan de utföra sina formationer trots att det egentligen inte är något fallskärmshopp. I det tog vi SM-guld i vintras”. 
Värt att tillägga är att det även byggs en vindtunnel i Göteborg under 2018.

Njuter du fortfarande lika mycket efter alla dessa hopp som du gjort? ”Tillsammans med de andra gör jag det”, säger Jesper. ”Men inte om jag hoppar själv, då kan det nästan kvitta. Det är när man utvecklas ihop med andra som det känns som roligast”. Han berättar att en av medlemmarna i Vårgårda har hoppat fallskärm i 30 år och han tycker fortfarande att det är lika spännande och utvecklande. För att ge sig själv lite extrainkomst funderar nu Jesper att själv bli instruktör på helgerna. För att bli antagen krävs det först 700 hopp och genomfört kursen hoppmästare med godkända resultat. Utbildningen för att bli tandemhoppsinstruktör är mycket intensiv, tuff och omfattande. Man måste bland annat utföra vissa psykologiska tester. ”Jag har lovat vår klubbordförande Mikael Reinhold ett tandemhopp med mig när han fyller 60 om sju år!”

 

Värt att nämna är att Fallskärmsklubben Cirrus Göteborg med runt 200 medlemmar är Sveriges tredje största efter Stockholm och Västerås. Till midsommar ska Jesper bege sig till Östersund där han förhoppningsvis (kul va?) ska få hoppa från en luftballong. Vilken upplevelse!

För mer intresse och information, kan man besöka Fallskärmsklubben Cirrus Göteborgs hemsida.
http://www.hoppafallskarm.se/