Götene Hus

GÖTENEHUS – ETT FÖRETAG SOM GÅR MOT STRÖMMEN.


Just nu går det nästan inte att titta på en nyhetssändning på TV utan att höra att nästa lågkonjunktur kommer allt närmare. I GS branscher är det allt som oftast våra arbetsplatser i trähusbranschen som drabbas först. Vi har hört om Hjältevadshus som varslat många GS medlemmar om uppsägning och även andra husfabrikanter vittnar om vikande orderingång. I ljuset av detta är det extra intressant att besöka Götenehus, ett företag som trotsar detta och går mot strömmen, mycket tack vare ett ramavtal med SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, som egentligen är en samarbetsorganisation av drygt 300 kommunala bostadsbolag.


Första katalogen år 1931
”Den som köpt ett Götenehus kan lita på de fackmän som ritat och utarbetat alla detaljer, de fackmän som tillverkat huset, och de fackmän som lämnar råd och upplysningar samt äro köparen behjälplig i belåning och alla andra tänkbara byggnadsfrågor.”
Så skrev bröderna Arthur, Martin och Eric Storck i inledningsordet till Götenehus första katalog år 1931. Götenehus bildades just 1931 under namnet Götene Träindustri när bröderna Arthur, Martin och Eric Storck övertog AB Göteneds Snickerifabrik med anor från slutet av 1800-talet. Göteneds Snickerifabrik hade fram tills dess en bred tillverkning av bland annat dörrar, fönster, köksinredningar samt kylskåp och hästkärror. Delar av lokalerna som verksamheten bedrevs i då finns kvar och används än idag. Idag arbetar det 230 personer på Götenehus varav 78 är kollektivanställda där alla utom en är med i GS.


47 poäng av 50 möjliga
Vi träffar Stefan Thorstensson och Joakim Johansson från klubben på Götenehus. ”SABO gjorde en poängbedömning av alla möjliga hustillverkare”, berättar Joakim. ”Man bedömde miljö, arkitektur, pris, ja allt möjligt, Götenehus fick 47 poäng av 50 möjliga, närmaste konkurrent kom upp 30 poäng”, fortsätter Joakim stolt. ”Det var nog detta som banade väg för det kontrakt som senare skrevs med SABO”. Den nybyggda hallen togs i bruk efter semestern förra året. Där har sedan starten hittills tillverkats ungefär 15-20 färdiga bostäder. Tillverkningen inleds med ytterväggarna, i andra delen tillverkas golv och tak. I den tredje delen sammanställs det och inreds till helt färdiga hus! Rörmokare, plattsättare, elektriker mm lejs in enligt ett uppgjort schema. Vid vårt besök tillverkades enplans tvårummare på 56 kvm men det varierar. I kontraktet ingår även tre och fyra rummare i två plan. Man räknar att hinna med 10 moduler i veckan, ungefär 420 om året vilket motsvarar 160 lägenheter. ”Det påverkar byggtiden på plats, minst sagt”, säger Joakim. ”Från fyra månader till 5 veckor”.


3000 kiosker
Utöver ramavtalet med SABO rullar hustillverkningen på hos Götenehus som har Sverige som sin marknad. Rekordet ligger på otroliga 530 hus under ett år. Under ett normalår ligger det på ungefär 400 hus. Vi träffar produktionsansvarige på Götenehus, Nicklas Svensson. ”Den nya hallen och ramavtalet med SABO har gett oss möjligheten att jämna ut konjunkturen, vår förhoppning är att det blir bra tryck i produktionen i höst. Variationen av vad som tillverkas på en arbetsplats som Götenehus är stor. Joakim berättar att för några år sedan levererade Götenehus kiosker till Ryssland, 3000 stycken! Mycket är på gång, ett nytt måleri samt en solcellspark som kommer att sättas upp ute på sågverksplanen som tillhör det enorma fabriksområde som Götenehus förfogar över, framtidstron är det sannerligen inget fel på. Som sagt: Det är ett företag som går mot strömmen! Vi önskar Stefan, Joakim, Nicklas och alla andra på Götenehus lycka till i framtiden!
Vill du veta mer om Götenehus? Gå in på

https://www.gotenehus.se