På vilket sätt gynnar det GS medlemmar att just du Johan sitter i parlamentet?

”Skitföretag som bryter mot kollektivavtal borde inte få några skattepengar överhuvudtaget.”2024 är det val till EU-parlamentet. LO-facken går fram med en gemensam kandidat, före detta arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S).

Beslut som fattas i Europaparlamentet påverkar, direkt eller indirekt ca 60% av besluten som tas i kommun, landsting och regioner.  Rörligheten inom EU är stor, både för varor och arbetskraft. Unionen underlättar Sveriges möjligheter till lönsam export och eftersom GS branscher exporterar ca 50% av sina produkter är detta av stor betydelse! EU underlättar den arbetskraftinvandring som många av GS branscher är beroende av.  Viktigt är att detta inte påverkar arbetsvillkoren på den svenska arbetsmarknaden.

För att inte direktiv i Europa ska underlätta för oseriösa arbetsgivare och bidra till sämre villkor på svensk arbetsmarknad behöver den svenska modellen försvaras. Att ha en parlamentariker med fackligt perspektiv på plats i parlamentet är oerhört värdefullt! Inför Europavalet 2024 har LO-facken gemensamt beslutat att driva på för att Socialdemokraterna ska nominera Johan Danielsson som kandidat till parlamentet. Johan Danielsson har tidigare erfarenhet av arbetet som parlamentariker och ar även varit bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. De fackliga frågorna ligger honom varmt om hjärtat. Vi har ställt några frågor till Johan Danielsson.

På vilket sätt gynnar det GS medlemmar att just du sitter i parlamentet?

Enskilda ledamöter har stor möjlighet att påverka och då behövs det ledamöter som driver frågor som är viktiga för LO-kollektivet. Jag tycker att vi visat på resultat den här mandatperioden, med nya regler i vägtrafiken som innebär att alla inrikestransporter i Sverige ska göras med svenska kollektivavtal. Vi har fått en europeisk nollvision för dödsolyckor på arbetet. Det är en fråga som bara LO drev i valrörelsen och som nu är verklighet. Vi har lyckats få till skärpta skyddsregler för cancerframkallande ämnen på arbetsplatsen. Vi fick också på plats en villkorsmekanism i jordbrukspolitiken som innebär att stöd som betalats ut ska kunna krävas tillbaka om man bryter mot bland annat grundläggande arbetsmiljöregler. Detta är en princip som borde kunna utvecklas vidare. Skitföretag som bryter mot kollektivavtal borde inte få några skattepengar överhuvudtaget.  

Vilka frågor är viktigast för dig att driva som parlamentariker?

Vi måste bekämpa den växande arbetslivskriminaliteten. Idag är den så utbredd, i åtminstone fem branscher inklusive den gröna näringen, att den enligt myndigheterna beskrivs som samhällshotande. Det är en tragedi för de människor som utnyttjas men också för arbetare som förlorar sina jobb och företag som inte kan konkurrera med företag som fuskar med löner, skatter och arbetsmiljön.

Denna skurkverksamhet är i stor utsträckning gränsöverskridande till sin karaktär och det räcker därför inte med enbart nationella åtgärder. Vi behöver en europeisk strategi mot arbetslivskriminalitet för att se till att det blir svårare att fuska, lättare att bli upptäckt och mer kännbart att bli straffad. Det måste vara så att livnär du dig på att utnyttja människor så ska du inte längre kunna sova gott om natten. Då kommer det att handla om att ändra lagstiftning som idag bidrar till problemet som t.ex. upphandlingsregelverket men också om att ta fram ny lagstiftning för att förhindra exploatering av arbetskraft. Det kommer också handla om att se till att stärka samarbetet mellan myndigheter i olika medlemsstater. Dels för att upptäcka fler förövare men också för att se till att vi kan straffa de som åker dit. Man ska inte kunna gömma sig på andra sidan en landsgräns.

EU-parlamentet kan kännas avlägset för många, varför är det viktigt att rösta?

Europaparlamentet har makt. Då spelar det roll om det fylls med socialdemokrater som kämpar för ordning och reda på arbetsmarknaden eller moderater som tycker att det är ok att företag använder utländsk arbetskraft för att dumpa löner och arbetsvillkor. 

Den 9 juni 2024 kan du vara med och bestämma vem som bevakar dina intressen i europaparlamentet, använd din röst!