BWI kongress i Durban - GS är på plats

Publicerad:

Just befinner sig ett antal GS:are i Durban för att delta på den 4:e Building and Wood Workers International (BWI) kongress. GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö är även ordförande för BWI. 

De svenska bygg- och träfacken GS, Byggnads, Elektrikerna, Målarna och Seko finns på plats i Durban. Under kommande kongressperiod 2018-2021 kommer facken tillsammans att lyfta det internationella fackliga arbetet mer i förbundens verksamhet.  

Kvinnoforum med många deltagare

Under BWI:s kongress arrangeras bland annat globala möten med fokus på jämställdhet, mångfald, unga medlemmar och förtroendevalda. Igår arrangerades ett forum för kvinnliga fackliga ledare. 

Madelene Engman, avtalssekreterare på GS och Camilla Lundh avdelningsordförande avdelning tio,  spenderade gårdagen på kvinnoforumet.

 -  Många starka och intressanta berättelser hölls på kvinnoforumet. Både om framgångar i olika länder och för fackföreningar men även motgångar. Bland annat de fortsatta problem med att kvinnors arbete, arbetsmiljö, möjlighet till påverkan inte tas på allvar, säger Madelene Engman.

I år hade Kvinnoforumet det största deltagandet som forumet någonsin har haft.

Ny strategi för BWI

Arbetet med att ta fram en ny strategi för BWI har pågått under större delen av den gångna kongressperioden. De svenska bygg- och träfacken har varit ledande i att utveckla den nya strategin och Byggnads ordförande Johan Lindholm har under de senaste två åren varit ordföranden för den globala arbetsgruppen. Den föreslagna strategin går från att ha fokus på vad vi kan göra för andra till att sätta fokus på hur vi tillsammans kan stärka varandra i vårt fackliga arbete för att gemensamt möta utmaningarna på en allt mer globaliserad arbetsmarknad.

  • Strategin lyfter behovet av att utmana våra branscher, multinationella företag men även våra fackliga strukturer. Därför kommer BWI bl.a. att anta en global Stoppa Machokulturen kampanj som utmanar bygg- skogs- och träbranschen globalt.
  • Fair Games kampanjen kommer att fortsätta sätta tryck på idrottensmakthavare och framtidens värdländer.
  • Mycket fokus läggs också på ”the next generation” dvs hur kan facket utveckla sin ungdomsverksamhet och hur kan facket utveckla ett mer strategiskt organiseringsarbete över gränserna.