GS logotype

Äntligen slopas 75-dagars regeln

Publicerad:

På måndag, den 15 maj utökas rätten till a-kassa kombinerat med deltidsarbete till 60 veckor istället för den tidigare 75-dagarsregeln. Detta berör cirka 500 av GS medlemmar varje månad. 

75-dagarsregeln inom a-kassan som infördes 2008 av alliansen slopas, vilket inneburit att många arbetslösa efter 75 dagar har fått välja att antingen bli heltidsarbetslösa eller fortsätta att jobba deltid, utan a-kassa. 

Nu breddas rätten till a-kassa kombinerat med deltidsarbete till 60- veckor, vilket i praktiken innebär att deltidsarbetande får rätt till a-kassa i 60 veckor.  

- Jag välkomnar den nya regeln, den är mer rättvis och förutsägbar än den tidigare deltidsbegränsningen på 75 dagar eftersom det från och med nu inte kommer att spela någon roll i vilken omfattning du deltidsarbetar, säger Barbro Andersson, försäkringsansvarig på GS a-kassa.

Det är drygt 500 av GS medlemmar som deltidsarbetar i någon form och som omfattas av den nya regeln.

- Har våra medlemmar frågor om sin ersättningsrätt i kombination med deltidsarbete så kan man ringa och prata med en ersättningshandläggare på GS a-kassa, säger Barbro Andersson. 

Du kan läsa mer om den nya regeln här, eller kontakta GS a-kassa på telefon 010 - 470 68 00.