GS-facket kritiska till regeringens vårändringsbudget

Idag den 15 april presenterar regeringen vårändringsbudgeten. Trots upprepade möten med regeringen där byggbranschens aktörer berättat om det allvarliga läget väljer regeringen återigen att inte satsa på byggandet.

Byggkrisen slår hårt mot Sverige och hela ekonomin. Byggtakten har sjunkit till den lägsta nivån på trettio år och en förvärrad bostadsbrist slår mot tillväxten. Fackförbundet Byggnads uppger att konkurserna har ökat med över 20 % och bland GS-fackets medlemmar på träindustriavtalet blev var sjätte medlem varslad förra året.

Regeringen konstaterar att byggkrisen hotar tillväxt och sysselsättning men väljer ändå att inte göra några som helst satsningar för att få fart på byggandet. Det kan inte beskrivas som något annat än ett svek mot alla de träindustriarbetare som varslats om uppsägningen de senaste åren.

GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö som stod utanför riksdagen idag när regeringen presenterade vårändringsbudgeten är kritisk.

- Det är chockerande att regeringen inte gör något för att bygga bostäder och rädda byggjobb. När vi träffade regeringen på ett möte om byggkrisen i mars visade bostadsminister Andreas Carlsson att han är en god lyssnare, idag visade han att han är dålig på att leverera. Jag är förbannad över hur man låter bostadsbristen och arbetslösheten växa, säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Nu ökar risken för lägre tillväxt och att arbetslösheten sprider sig till nära branscher. Samtidigt säger regeringen själva att läget kommer att förvärras ännu mer i år gällande bostadsinvesteringar.

- Regeringen presenterar idag en vårändringsbudget som skickar ett kristallklart budskap till Sveriges bygg- och träindustriarbetare: ni får klara er utan hjälp i den här krisen.

- Det är ett svek mot KD:s löfte om att stå upp för hjärtlandet. Byggkrisen slår mot landsbygden, där träindustrin skulle kunna bygga nya bostäder men som istället nu avvecklas på småorter runtom i hela landet, avslutar Per-Olof Sjöö.

Publicerad: