Idag presenterar Socialdemokraterna en omfattande handlingsplan för en trygg arbetsmarknad

Publicerad:

Idag presenterar socialdemokraterna en omfattande handlingsplan för en trygg arbetsmarknad med schysta arbetsvillkor. Handlingsplanen är framtagen i nära samverkan med fackföreningsrörelsen och är det största trygghetsprogrammet i modern tid. Alla som kan jobba ska jobba och den som jobbar ska kunna leva på sin lön och ha trygga arbetsvillkor. Socialdemokraterna står för en aktiv jobbpolitik och en arbetslöshetsförsäkring som ger ett rimligt inkomstskydd samt en fungerande sjukförsäkring som skapar trygghet och förutsättningar att bli frisk och kunna återvända till arbetet.

Handlingsplanen har 10 punkter.

  1.     Trygga anställningar
  2.     Stop för hyvling
  3.     Reglera arbetskraftsinvandringen till bristyrken
  4.     Stopp för missbruk av subventionerade anställningar
  5.     Bekämpa arbetslivskriminaliteten och den osunda konkurrensen
  6.     Schysta villkor i offentliga upphandlingar
  7.     Stopp för lönedumpning på svenska arbetsplatser
  8.     Stärkt skydd mot sexuella trakasserier i arbetslivet
  9.     Stärkt regelverk för bättre arbetsmiljö – ingen ska dö på jobbet.
  10.   Omställning

För varje punkt finns en rad konkreta åtgärder som Socialdemokraterna har för avsikt att verkställa efter valet. Bland annat utlovas avskaffande av allmän visstid, krav på kollektivavtalsenliga villkor utan begränsningar vid offentliga upphandlingar, införandet av en särskild ordning för att motverka sexuella trakasserier i föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete och förlängd preskriptionstid för arbetsmiljöbrott.

”Det här är ett program som tydligt stärker löntagarnas ställning och utvecklar den svenska modellen. Kontrasten är tydlig mot alliansens attacker på arbetsrätten.” Kommenterar GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Här kan du läsa handlingsplanen i sin helhet.

Läs mer på Socialdemokraternas hemsida.