Arbetsmarknadspolitik - om högern får bestämma!
Rör inte strejkrätten!
SD, M, KD har det senaste riksdagsåret motionerat om att införa ”proportionalitetsprincip” vid stridsåtgärder, Liberalerna motionerade om samma sak så sent som 2019.
Proportionalitetsprincip vid stridsåtgärder innebär att en facklig organisation inte får ta till stridsåtgärder som är mer ingripande än absolut nödvändigt.
Moderaterna motiverar motionen med följande:
”Den nuvarande utformningen av reglerna om stridsåtgärder skapar en obalans i parternas förhandlingsstyrka till den fackliga partens fördel. Det innebär att förhandlingsresultaten inte blir väl avvägda. Det drabbar svenska företags konkurrenskraft i form av till exempel för höga ingångslöner eller för höga kostnadsnivåer.”
GS-fackets medlemmar betalar en medlemsavgift för att GS-facket ska kunna hävda arbetstagarnas intressen mot arbetsgivarnas. Då är det oerhört viktigt att maktbalansen mellan parterna består. Därför samverkar GS-facket med socialdemokraterna för att hålla den här typen av lagstiftning borta.
Här kan du läsa motionerna från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Arbetsmiljö är en facklig fråga!
SD, M, KD och L har det senaste riksdagsåret motionerat om att på olika sätt reformera arbetet med skyddsombud. De vill alla samma sak, att skyddsombuden inte längre ska tillsättas av fackliga organisationer. De anser att myndigheter istället ska utföra kontroller, istället för att ge regionala skyddsombud tillträde till fler arbetsplatser.
Problemet med högerpartiernas förslag är att det skulle försämra möjligheterna att snabbt och enkelt komma tillrätta med arbetsmiljöproblem på många av våra arbetsplatser. De som är regionala skyddsombud idag kommer oftast från branscherna som de är ute och granskar. En sågverksarbetare är bättre lämpad att bedöma arbetsmiljöbrister på ett sågverk än en myndighetsutövare.
Bara i GS finns idag 1768 skyddsombud, och 62 regionala skyddsombud. Det förstår nog vem som helst att det är orimligt att förvänta sig att en myndighet skulle klara av att göra motsvarande arbete lika effektivt. För högerpartierna handlar det inte om att säkerställa arbetsmiljön, det handlar om att bit för bit försvaga fackligt inflytande.
Här kan du läsa motionerna från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Vi vill ha en stark a-kassa!
SD, M, KD och L har på olika sätt motionerat om förändringar i A-kassan. Moderaterna vill finansiera skattesänkningar med sänkt a-kassa och försämringar i sjukförsäkringen. Bägge dessa försämringar drabbar i första hand löntagare i arbetaryrken. SD vill frikoppla a-kassorna från fackförbunden, det gör att vi får en form av statlig a-kassa som arbetarna saknar inflytande över och som inte är branschanpassad. Det är också ett sätt att försvaga fackföreningarnas inflytande.
Sammantaget vill högerpartierna göra stora försämringar på områden som kraftigt skulle minska fackligt inflytande. Det skulle bli svårare för GS-facket att göra det som våra medlemmar betalar oss för – hävda sin rätt mot arbetsgivaren.
Vill du ha ett tryggt och bra arbetsliv och ett starkt fackförbund på din sida? Tänk då noga igenom konsekvenserna av valet du gör i höst.
Här kan du läsa motionerna från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.