World Day for Decent Work 7 oktober

Varför uppmärksamma World Day for Decent Work?

 Rättvisa löner är en hörnsten i det sociala kontraktet mellan arbetare, regeringar och arbetsgivare. Detta gäller i Sverige så väl som i världen. Detta sociala kontrakt hotas dock av företagens girighet.

Sen pandemin började har världen fått 573 nya dollarmiljardärer. De kontrollerar nu 13,9 % av den globala BNP samtidigt som fler än 700 000 fler människor hamnar i fattigdom varje dag.

Runt om i världen hotas demokratin av detta brott mot det sociala kontraktet. Genom medvetna beslut från regeringar där själva syftet är att krossa facklig organisering har arbetet med att säkerställa rättvisa löner blivit svårare.

Den globala fackföreningsrörelsen står enad för rättvisa löner för alla arbetare var de än bor och vilket arbete de än utför.

Kriser som global uppvärmning, väpnad konflikt och företagens girighet måste bli en vändpunkt, där regeringar accepterar att de måste styra i människors intresse och inte längre hänge sig åt makten hos företagseliten.

Världen behöver ett nytt samhällskontrakt, med rättvisa löner i centrum. Det globala underskottet på 575 miljoner jobb måste stängas, grundläggande rättigheter för arbetstagare måste respekteras, diskriminering måste ersättas med jämlikhet, socialt skydd måste utvidgas till att alla inkluderas i världsekonomin.

På dessa grundvalar kan fred byggas och dagens och framtidens utmaningar kan mötas och övervinnas.

Den årlig undersökning av kränkningar av fackliga rättigheter

Den nionde upplagan av index (tillgängligt på www.globalrightsindex.org) rankar 148 länder efter deras respekt för arbetarnas rättigheter. Som en omfattande översyn av arbetstagares rättigheter i lag är det den enda databasen i sitt slag.

  • 113 länder utesluter arbetare från sin rätt att bilda eller gå med i en fackförening
  • 77 % av länderna nekade arbetare rätten att bilda och gå med i en fackförening.
  • 74 % av länderna hindrade myndigheter registreringen av fackföreningar.
  • 50 länder utsatte arbetare för fysiskt våld.
  • 87 % av länderna kränkte strejkrätten.
  • 4 av 5 länder blockerade kollektiva förhandlingar.

Tillsammans världen över blir vi starkare och med gemensam kraft arbeta för att motverkar orättvisorna!

Här kan du läsa mer om GS internationella arbete.

Publicerad: