Så tycker GS medlemmar om skogsbruket
Skogen debatteras intensivt och åsikterna kring hur mycket som ska brukas och hur den ska brukas går isär. Ofta exkluderas de anställda från debatten. GS-fackets medlemmar som jobbar i skogen kommer sällan till tals trots att det kanske är de som berörs allra mest av debatten. Därför har vi genomfört en enkät och frågat våra medlemmar vad de tycker om skogsbruket idag.
Det är tack vare GS-fackets medlemmar som skogen kan brukas, vinster skapas och viktiga produkter framställs. Om skogsbruket ska förändras, då kommer skogsarbetarna påverkas och därför måste de inkluderas. För GS-facket är det ett prioriterat arbeta att ge skogsarbetarna en röst i samhällsdebatten.
Därför har GS genomfört en enkät för att kartlägga vad medlemmarna inom skogsavtalet tycker är de största problemen kopplat till arbetslivet och vad de tycker om aktuella frågor inom skogsdebatten.
Enkäten visar att en del ståndpunkter skiljer sig åt mellan de olika yrkesgrupperna. En hög andel plantskolearbetare upplever att dagens skogsbruk inte är hållbart och bland maskinförare och skogsvårdsarbetare svarar majoriteten att skogsbruket är hållbart men att det finns problem. Utifrån miljö- och klimatdiskussionen om bruksmetoder, som är den största frågan i samhällsdebatten, finns det ingen klar och överlägsen uppfattning bland de svarande kring skogsbruksmetoder. Det är däremot tydligt att GS medlemmar som jobbar på skogsavtalet ser att det finns problem med dagens skogsbruk och att de i högre utsträckning rör ekologiska värden snarare än ekonomiska och sociala värden.
Vid en sammanslagning av alla tre yrkeskategorier (maskinförare, skogsvårdsarbetare och plantskolearbetare) finns en majoritet för att använda hyggesfria metoder. Maskinförare uppger att skogsbrukets främsta problem är kopplat till ekologiska värden samtidigt som det är den yrkesgruppen som är mest negativa till att använda mer hyggesfria metoder, även om det saknas en tydlig majoritet åt endera hållet. Det är uppenbart att medlemmarna på skogsavtalet oavsett yrkeskategori anser att låg lön och produktionspress är stora problem.
Mycket pekar på att skogsbruket står inför stora förändringar. Samtidigt gör skogsindustrin enorma vinster och uppnår rekordavverkningar. Det borde finnas utrymme till mer forskning och utveckling samt ökat utrymme till lägre produktionspress och högre löner.
Alla är ense om att skogsbruket måste vara hållbart, klart är att det behöver definieras vad hållbarhet är och hur man ska mäta den samt uppnå den.
För GS facket är det uppenbart att mer hänsyn behöver tas till de anställdas villkor och att det finns möjlighet till att följa den fackliga traditionen av att bejaka förändring, inte motsätta sig det. Skogsarbetarnas roll och kompetens kommer bli allt viktigare. Här finns möjligheter för oss att förbättra villkoren och att lyfta yrket ännu mer.
-Våra medlemmar är otroligt engagerade i skogsfrågan! Det märks i form av djupa samtal på arbetsplatsbesök och en rekordhög svarsfrekvens på enkäten. Jag är glad över att våra medlemmar engagera sig för att utveckla skogsbruket och höja skogsarbetarnas röst och ställning. Säger rapportens författare, GS-fackets utredare Jesper Lindholm