Rapport: Utländsk arbetskraft räddar skogsvården från röda siffror

GS har tillsammans med journalisten Pierre Kjellin tagit fram en rapport som granskar skogsvårdsföretagens förutsättningar att erbjuda avtalsenligavillkor till sin personal.

Rapporten bygger på ett antal intervjuer och efterforskningar gjorda av journalisten Pierre Kjellin. Pierre har intervjuat flera skogsvårdsföretag men också undersökt intresset bland skogsvårdsföretag att anställa inhemsk arbetskraft. 

I rapporten framkommer att skogsvårdsföretagen upplever sig starkt prispressade av de större skogsbolagen, och att flera klarar nätt och jämnt att hålla verksamheten igång. Det enda sättet för bolagen att klara sig från röda siffror är att anställa arbetare från låginkomstländer eller ta uppdrag som kräver mer kvalificerat arbete och därmed också en möjlighet till högre debitering. 

Pierre Kjellin har också undersökt intresset bland 25 företag som utlyst tjänster där de söker skogsvårdsarbetare. Endast 2 företag visade intresse. Detta stämmer med bilden som GS har att företagen anonserar pliktskyldigt efter personal men är egentligen inte intresserade av den inhemska arbetskraften. Att försöka rekrytera inhemsk personal är ett krav innan företaget får fylla upp personalbehovet med migrantarbetare från tredje land.

Rapporten går att läsa i sin helhet här. 

Publicerad: