
GS-facket lämnar remissvar till regeringen
GS-facket lämnar remissvar – kräver rättvis omställning och schyssta villkor
GS-facket har nyligen svarat på två viktiga remisser som rör klimatpolitiken och EU:s nya avskogningsförordning. Vår tydliga ståndpunkt: klimatomställningen får aldrig ske på bekostnad av arbetsvillkor, trygghet och fackligt inflytande.
Klimatpolitik med rättvisa villkor
Miljömålsberedningens förslag om ökad kolinlagring och biologisk mångfald bygger på frivilliga åtgärder för markägare – men saknar krav på schyssta villkor i de nya jobben som föreslås skapas genom återvätning, restaurering av natur och byggande i trä.
Vi ser både möjligheter och risker: en tillfällig minskning av avverkning kan påverka sysselsättningen negativt, samtidigt som nya gröna jobb växer fram. Därför kräver GS:
-
Kollektivavtal i alla nya klimatprojekt
-
Trygg omställning och utbildningsstöd för berörda arbetstagare
-
Fackligt deltagande i genomförandet av strategin
- Offentliga stöd kopplade till klimatnytta och arbetsvillkor
EU:s avskogningsförordning – skydda de anställda
EU:s nya regler för att motverka avskogning innebär hårdare krav på dokumentation, spårbarhet och ansvar för skogliga produkter. Det innebär ett ökat tryck på de anställda – både administrativt och juridiskt.
GS-facket välkomnar regler för hållbarhet, men betonar att ansvaret måste ligga på företagsledningen – inte på enskilda anställda. Därför föreslår vi:
-
Utbildning om nya regelverket
-
Tydliga roller och skydd mot rättsligt ansvar för arbetstagare
-
Riskbedömning av arbetsbelastning
-
Fackligt inflytande i företagets kontrollsystem
-
Förhandling enligt MBL vid organisatoriska förändringar
Därför deltar GS i remissarbetet
Att lämna remissvar är en viktig del av vårt fackliga uppdrag. Det är vårt sätt att påverka politiken – så att omställningen blir både grön och rättvis.
-Vi vill se klimatomställning med nya jobb – men då ska det vara trygga jobb med kollektivavtal och god arbetsmiljö. Därför är vår röst viktig i politiska processer som dessa. Säger Jesper Lindholm, utredare GS-facket.
Läs remissvaren i sin helhet här:
Remissvar om LULUCF och biologisk mångfald (SOU 2025:21)
Remissvar om avskogningsförordningen (SOU 2025:17)