GS på Bokmässan i Göteborg: Idrottens slavar

Publicerad:

4000 beräknas omkomma under byggnationen av VM i Qatar 2022. Idag deltog vår ordförande, Per-Olof Sjöö, i ett seminarium på bokmässan i Göteborg med titeln "Idrottens Slavar".

I seminariet som var anordnat av LO-TCO biståndsnämnd, där sjöö också är ordförande, deltog även Bitte Hammargren, som just släppt en bok om arbetares rättigheter i Gulfstaterna. Moderator var Kristina Henschen från LO-TCO Biståndsnämnd.

Problemen med arbetares rättigheter i Qatar är ingen nyhet, GS har tillsammans med BWI (Bygg- och träarbetareinternationalen) drivit kampanjen "Decent work" som syftar till att lyfta problemen med arbetsmiljö och rättigheter för arbetare runt stora idrottsevenemang.

I Qatar så lyder migrantarbetare under det så kallade Kafala-systemet, vilket innebär att man måste ha en sponsor för att få komma och arbeta i landet och i princip gör dig rättslös.

Bitte Hammargren, berättar hur hon på plats har träffat arbetare som sålt sin mark och tagit stora lån för att kunna åka till Qatar och hur de efter 11 månaders arbete ännu inte fått någon lön.

Det finns många liknande historier och Per-Olof Sjöö konstaterar att det är anmärkningsvärt att en organisation som FIFA väljer att lägga ett VM i ett land som saknar fackliga rättigheter.