GS Veteranklubb Södra Svealand

Kära veteraner!

Vi är nu tre avdelningar sammanslagna till Veteranklubben, avdelning 5 Södra Svealand. Vi har inte ännu hunnit prata ihop oss om hur verksamheten ska fungera i framtiden.

Här nedan kan du läsa om de aktiviteter som är planerade av Veteranklubben i före detta avd 9 för 2021.

Eftersom pandenmin fortfarande härjar kommer vi att få anpassa vårt program till det läge som råder vid varje aktivitetstillfälle. Vi jobbar med Verksamhetskalendern under större delen av året, och slutför den under hösten. Då var det ingen av oss som anade att vi inte skulle kunna genomföra våra planer. Men, men... Vi vet redan nu att vi måste ställa in besöket på Stadsmuseet och flytta på datumet för Årsmötet (för fd avd 9:s medlemmar).

Årsmöte – NYTT DATUM 10 MAJ

Måndag den 10 maj kl 12.00 i GS Förbundslokaler, Barnhusgatan 22, 6 tr.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Gästtalare och underhållning meddelas senare på GS Avd 5:s hemsida/Veteranklubben. Efter mötet bjuder klubben på en sen lunch på Hanoi Corner.

Sista anmälan för matgäster 26 april.

Kryssning med Viking Line M/S Cinderella
den 27–28 maj

OBS! Nytt datum (igen)

cinderella ny2.jpg

Samling torsdag den 27 maj kl 16.30 vid Vikingterminalen, avgång kl 17.30.

Som en kompensation för den inställda Julbordsresan återupplivar vi vår tradition med en vinter-/vårkryssning. Direkt när vi kommer ombord träffas vi vid restaurang Seaview och intar en Skeppsmeny med förrätt, varmrätt och kaffe/kaka. Därefter kan vi njuta av underhållningen ombord. Eller fynda i taxfreebutiken. På hemresedagen ingår en brunch kl 11.00. Vi är åter i Stockholm på fredagen kl 14.30.

Pris 300 kr. I priset ingår del i insideshytt för två, skeppsmeny samt brunch.
Tillägg/person: utsideshytt 75 kr, enkelhytt insides 100 kr, enkelhytt utsides 250 kr.

Födelsenummer lämnas vid anmälan. Medtag legitimation.

Sista anmälningsdag 12 april och sista betalningsdag 19 april.

Konst och musik i Stallarholmen

Torsdag den 20 maj. Samling kl 07.30 i Cityterminalen. Bussen går kl 08.00.

Lena och Gösta 2.jpg

I konstnärsparet Lena och Gösta Linderholms värld styr vardagskonsten. Den skapas genom alla inspirerande möten mellan människor, länder, musik, mat och skickliga hantverkare. Med en daglig dos av konst, musik och hantverk sätter de färg på vardagen. Lenas galleri och butik hittar vi i Stallarholmen. Välkommen att uppleva glädjen i konsten!

På vägen till Stallarholmen stannar vi och dricker ”busskaffe”, det vill säga kaffet serveras från bussen.

Vi fortsätter sedan till Gula Industrihuset i Stallarholmen där Lena bjuder på en Provence-inspirerad guidning bland konst, textilier, keramik med mera. Här finns möjlighet att besöka även de andra butikerna som finns i huset, exempelvis Printzbageriet, Beckmans kläder och inredning, Vintagebutik med mera.

Gemensam lunch intas i Megs kök, Malmby. Maten tillagas med inspiration från Lenas franska recept.

Efter detta besöker vi parets hem i Strängnäs. Lena berättar om huset och vi får titta på all konst samt se hur de lever och bor. Tillåter vädret blir det ett besök i trädgården.

Åter i Stockholm cirka kl 16.30–17.00.

Pris 630 kr. Sista anmälningsdag 15 april och sista inbetalningsdag 4 maj.

Mordvandring i Nora …

Onsdag 16 juni

Samling i Cityterminalen kl 07.30. Bussen går kl 08.00.

Nora.jpg Tre små gummor.jpg

”Så liten stad, så mycket smak”

Orden är Anna Maria Lenngrens, författarinnan som bättre än någon annan har sammanfattat vad Nora står för. Smak är inte bara sånt man ser, det sitter lika mycket i miljön och atmosfären. Maria Lang, eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, var under 40 år landets deckardrottning. Hennes romaner är rena rama guideböcker och har gett upphov till stadsvandringar i hennes fotspår.

På väg mot Nora stannar vi för busskaffe på lämplig plats. Vid ankomst till Nora besöker vi Göthlinska gården, ett av de vackraste trähusen i Nora. Huset och dess inredning är bevarat exakt som det såg ut när den sista familjemedlemmen, dottern Ingrid Göthlin, bodde här. Här finns prov på hennes stora intresse, porslinsmålning men också konst, fotografier, möbler, leksaker och prydnadsföremål daterade från 1600-talet och framåt. Lunch äter vi på Nora Stadshotell.

Efter lunchen är det dags för mordvandring. Mord-platserna finns kvar och för Noraborna är det status att ha ett Maria Lang-lik i garderoben. 

Strax utanför Nora vid Norasjön hittar vi Lilla Trädgården och Rosengården. Två gröna ställen i en vacker och inspirerande miljö, ett brett sortiment växter, dekoration och tillbehör för hem och trädgård. Här intar vi vårt eftermiddagskaffe innan det är dags att åka hem igen. 

Åter i Stockholm cirka kl. 18.30.

Pris 560 kr. Sista anmälningsdag 4 maj och sista inbetalningsdag 15 maj.

Gotland 7–9 september

Samling i Cityterminalen den 7 september kl 06.30. Bussen går till Nynäshamn kl 07.00.

Visby.jpg

Dag 1 – kl 09.15 avgår färjan från Nynäshamn till Visby. Ombord finns både restaurang och cafeteria. Ingen gemensam lunch. Det är lämpligt att passa på att äta innan ankomst till Visby. Vid terminalen i Visby väntar vår guide. Vi börjar Visbyturen med buss runt ringmuren. Sedan gör vi en stadsvandring innanför ringmuren. Vi går från östra delen av muren nerför backarna i Visby. Vi avslutar vid Fornsalen i Visby. Incheckning på Best Western Solhem Hotel Visby som ligger centralt vid ringmuren. Gemensam middag på hotellet.

Fårö.jpg

Dag 2 – Frukost på hotellet. Guiden ansluter vid hotellet för en heldagsutflykt på norra Gotland och Fårö. Vi åker direkt till färjan i Fårösund för att ta oss över till Fårö. Väl på Fårö åker vi till Langhammars eller Digerhuvuds Raukområde. Nu är det dags för lunch som vi äter på Fårö Strand café vid Sudersand. Om tiden medger gör vi ett besök vid Fårö Kyrka där Ingmar Bergman är begravd. Framåt tidig eftermiddag tar vi färjan tillbaka. Vi stannar till vid Bungemuseet innan vi tar oss till hotellet igen. Museet ligger 2 km söder om Fårösund och är ett av landets största friluftsmuseer. Här presenteras den gotländska allmogekulturen som rymmer gårdar och miljöer från tre århundraden samt museibutik och ett mysigt café. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3 – Efter frukost checkar vi ut från hotellet. Guiden ansluter för en tur ner på Södra Gotland. Vi ska till Gotlands sydspets och den sägenomspunna Hoburgsgubben. Dagen börjar med att vi kör längs Ekstavägen, en vacker kustväg där vi också ser Karlsöarna. Sedan ges möjlighet för shopping vid Margus Hantverk i Hablingbo. Efter ett besök i någon medeltida kyrka, kör vi en vacker kustväg till Hoburgsgubben. Där äter vi lunch på Majstregården, som ligger vackert med utsikt över havet. Efter lunchen är det dags att fara vidare. Vi åker mot Visby där vi tar färjan mot Nynäshamn igen. Buss tillbaks till Cityterminalen, beräknad ankomst cirka kl 22.00.

Pris 2 700 kr. Enkelrumstillägg 710 kr. Sista anmälningsdag 1 juli. OBS! Max 30 deltagare.

OBS! Inbetalningskort kommer från researrangören ReseKompaniet. Uppge därför adress vid anmälan som görs på vanligt sätt till Veteranklubben.

Höstmöte

Måndag den 4 oktober kl 12.00 i GS Förbundslokaler, Barnhusgatan 22, 6 tr.

Helle Klein 2.jpg

Sedvanliga mötesförhandlingar. Gästtalare är Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete. Underhållning meddelas senare. Efter mötet bjuder klubben på en sen lunch.

Sista anmälningsdag för matgäster 21 september.

Julbord Långholmens Wärdshus

Onsdag den 24 november. Samling kl 10.45 utanför Wärdshusets entré.

Julbord.jpg

Långholmens Wärdshus serverar ett traditionellt svenskt julbord. Vi startar med alkoholfri glögg i Wärdshusparken kl 11.00. Jullunchen börjar kl 11.30 i egen lokal.

För att komma dit är buss 4, hållplats Högalidsgatan, lämplig. Om du åker tunnelbana stig av vid station Hornstull. Gå därefter Högalidsgatan mot Långholmen.

Pris 300 kr. Sista anmälningsdag 25 oktober och sista inbetalningsdag 8 november.