Uttalande angående konflikten Israel-Hamas

GS-facket fördömer Hamas attack på Israel den 7 oktober samtidigt som vi uppmanar Israel att respektera folkrätten och upphöra med det oproportionerliga våld som civila i Gaza drabbas av. Vi uppmanar regeringen att fortsätta stödja UNWRA.

Allt sedan Hamas fruktansvärda övergrepp den 7 oktober har befolkningen på Gazaremsan varit utsatta för en fullskalig militär belägring. Snart har över 30000 personer dödats i kriget, varav många är barn.

Situationen i det förhållandevis lilla området som utgör Gaza remsan med sin oerhört tät-bebodda befolkning är desperat, Gaza har under många år varit belägrat och var redan innan Hamas attack den 7 oktober hårt prövat.

Vi ser dagligen reportage om hur situationen stadigt försämras.

Området är i akut behov av mat, vatten mediciner men också elektricitet och andra samhällsnödvändiga funktioner måste återuppbyggas.

För att underlätta för de boende i Gaza uppmanar GS-facket den Svenska regeringen att stödja UNWRA via biståndsbudgeten. UNWRA har efter hård kritik avskedat en del av sin personal som hade haft samröre med Hamas. Det är idag den enda organisationen som kan verka inne i Gaza.

GS manar till eldupphör och säkerhet i regionen samt att biståndet åter ska komma fram till befolkningen i Gaza.

Vi fördömer allt våld på civila oavsett nationalitet.

Gisslan och politiska fångar måste släppas omgående.

Mat, mediciner och akuthjälp måste omgående släppas in i Gaza.

GS har alltid stått bakom förslaget om en tvåstatslösning i regionen. Vi uppmanar nationer till att respektera internationell rätt och att FN får mandat  att leda processen mot fred och säkerhet.

Våra globala federationer som GS är medlemmar i har gjort följande uttalanden

Bygg och Trä internationalen BTI

 https://www.bwint.org/cms/israel-palestine-stop-atrocities-against-civilians-ceasefire-now-2992

UNI Global Union

https://uniglobalunion.org/wp-content/uploads/EN-UNI-Ceasefire-Statement-on-the-War-in-Israel-and-Gaza.pdf

Publicerad: