Regeringen lägger ytterligare förslag för att stoppa arbetslivskriminaliteten

GS-facket har sedan länge lyft problemen med arbetslivskriminalitet inom skogsvårdssektorn. Varje år får vi rapporter om utnyttjande av migrantarbetare som jobbar långa dagar, med utebliven lön och i undermåliga boenden. Därför välkomnar GS det besked som bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) idag ger att regeringen kommer inrätta regionala center för arbetslivskriminalitet.

Sedan 2005 har andelen migrantarbetare som utför skogsvårdsarbete ökat och i dag uppskattas att över 90 procent av arbetet inom skogsvårdssektorn utförs av migrantarbetare. Tyvärr blir migrantarbetare oftare föremål för oseriösa arbetsgivare med syftet att få så billig arbetskraft som möjligt. De migrantarbetare som säger ifrån lever under ett ständigt hot att skickas hem och många har tagit lån för att ha råd att komma till Sverige och jobba. De har nästintill obefintlig kännedom om svenska rättigheter och skyldigheter på jobbet och vågar sällan höra av sig till facket i rädsla av att förlora jobbet.

Bortsett den tragedi som arbetslivskriminalitet innebär för den enskilda och drabbade individen får det också konsekvenser för branschen som helhet. Det gör det allt svårare för seriösa aktörer att konkurrera med schyssta löner och villkor. Resultatet blir att en hel bransch i praktiken kan bli oreglerad.

En sådan utveckling måste motarbetas och möta samhällets fulla styrka. Det ska vara svårt att fuska, lätt att åka fast och kännbart att bli straffad.

Därför är GS positiva till att biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) nu går fram med skarpa förslag om regionala center mot arbetslivskriminalitet.

En ökad samordning mellan myndigheter och parter är nödvändig för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten i Sverige. Förslaget innebär att 7 regionala center kommer placeras ute i landet där totalt 9 myndigheter ska arbeta i samverkan för att motarbeta arbetslivskriminalitet.

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommenterar regeringens besked.

- Det är bra för GS medlemmar att vi har en socialdemokratisk regering som på allvar agerar mot arbetslivskriminalitet. Nu kommer många bra förslag som vi från fackligt håll sett behov av under lång tid. Arbetslivskriminaliteten göder organiserad brottslighet och dumpar löner och villkor. Så ska vi inte ha det i Sverige.

Läs mer här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/02/regeringen-tar-krafttag-mot-arbetslivskriminalitet/

Publicerad: