Detta hände på kongressen dag 1

Äntligen är vi igång! Kongressens första dag är slut och detta är höjdpunkterna:

  • Förbundsordförande Per-Olof Sjöö inledde med ett tal där han målade ut utmaningarna och möjligheterna som förbundet står inför. Men också att denna kongress är kongressombudens kongress och han uppmanade dem att göra sin röst hörd och att förvalta förtroendet som det innebär att vara kongressombud.
  • Vi gästades av statsminister Magdalena Andersson (S) som pratade om att GS-fackets medlemmar leder klimatomställningen. Hon pratade också om de politiska prioriteringarna samt uppmärksammade förbundets arbete med att höja pensionerna.
  • Vi gästades av näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) som också han lyfte GS-fackets medlemmar och vilken roll skogsråvaran har i klimatomställningen. Men också om att detta är jobb som skapas i glesbygd.
  • Vi gästades av samhällsdebattören Linnéa Claesson som fokuserade på vikten av att vara modig, snäll och stå upp för alla människors lika värde. Talet följdes upp av ett samtal mellan Linnéa och förbundsordförande Per-Olof med fokus på vilken roll vi som fackförbund har för att stå upp för demokrati och alla människors lika värde.
  • Vi gästades också av SSUs förbundsordförande Lisa Nåbo som pratade om vikten av att vi som arbetarrörelse lyssnar på medlemmarnas politiska prioriteringar och frågor. Hon pratade också om vikten av att få fler att engagera sig politiskt.
  • Kongressen antog också ett gemensamt uttalande med Byggnads kongress som går att läsa här.

Imorgon börjar kongressbehandlingen och diskussioner om motioner och rapporter.

I videon ovan kan du se och höra när förbundsordförande Per-Olof Sjöö gästade vår kongresstudio! 

Publicerad: