Jämställdhetssatsning för unga medlemmar på skogsavtalet.

Skogsbrukets yrkesnämnd (SYN) är ett partssammansatt samarbetsorgan som verkar för en bättre arbetsmiljö, främjar kompetensförsörjning och kompetensutveckling inom det praktiska skogsbruket.

SYN består av GS-facket, arbetsgivarorganisationen, branschorganisationer och Skogsstyrelsen. Under oktober månad lanserar SYN en digital jämställdhetsutbildning med syfte att öka medvetenheten kring normer och jämställdhet hos unga arbetare i skogen. Den första delen består av en föreläsning om normer bland unga. Föreläsningen riktar sig till lärare och övrig personal på naturbruksskolor med skogsbruksinriktning och tillgång till ledningsstöd. Ledningsstödet för utbildningen är framförallt riktat mot lärare och rektorer.

Föreläsningen anordnas via Teams den 4:e oktober klockan 13:00-15:00 och är helt kostnadsfri.

Utbildningen är digital och är framtagen på uppdrag av SYN med finansiering av Centralfonden.

Program för kursen:

Visning, genomgång och ledningsstöd av jämställdhetsutbildningen - för lärare och rektorer inom skogsbruk.

Johanna Engström från Vkna ger en bakgrund till varför jämställdhetsutbildningen för naturbruksskolor behövs och går igenom ledningsstöd för utbildningen.

Johanna Engström grundade Vkna 2014 och är idag verksam som utbildare och konsult inom framför allt jämlikhet, mångfald och arbetsplatskultur.

Vilka förväntningar finns egentligen på unga? - en föreläsning riktad till lärare och övrig personal

Johan Pettersson ger oss en kunskapshöjande föreläsning om normer bland unga, med särskilt fokus på kön och maskulinitetsnormer.

  • Vilka förväntningar finns egentligen på unga idag?
  • Vilken roll spelar normer och vilka (negativa) konsekvenser kan uppstå om vi som vuxna inte har kunskapen för att aktivt kunna arbeta med frågorna?

Föreläsningen syftar till att bredda perspektiven och visa hur starka och destruktiva maskulinitetsnormer påverkar både killar och andra negativt, och även vad du som vuxen kan göra för att bidra till positiv förändring.

 Johan Pettersson arbetar som universitetsadjunkt vid Polishögskolan i Malmö där han undervisar i kurser som syftar till att öka studenternas reflexiva förmåga samt öka deras kunskap i frågor somrör makt.

Johan har spetskompetens inom frågor som rör normer och makt, omedvetna fördomar, män och jämställdhetsarbete, jargong, mäns våld samt sexuella trakasserier.

Du deltar på mötet via denna länk.

Del två av utbildningen lanseras 22 oktober.

Publicerad: