Information med anledning av Kommunals konfliktvarsel mot Svenska kyrkan

Vad har hänt?

Kommunal har varslat om nyanställnings-, inhyrnings-, övertids- och mertidsblockad för samtliga sina medlemmar och arbetsnedläggelse för ca 500 av Kommunals medlemmar anställda av Svenska kyrkan. Konfliktens upprinnelse är att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (SKAO) sagt upp avtalet med Kommunal i syfte att få ett nytt avtal på plats. Parterna (Kommunal och SKAO) är dock oense om flera sakfrågor. Parterna har till klockan 20.00 28/4 att svara på ett sista medlarbud innan konflikten bryter ut. Om parterna inte kommer överens träder konflikten ikraft fredagen 29/4 klockan 09.00.

Mer information om konflikten finns på Kommunals hemsida.

Hur berörs GS-fackets medlemmar på Svenska kyrkan av konflikten?

GS-facket har medlemmar som går på ett särskilt skogsavtal som förbundet tecknat med Svenska kyrkan. Det avtalet omfattas inte av konflikten då SKAO inte sagt upp det specifika GS-avtalet och GS-facket har därför inte haft anledning att varsla om konflikt. GS-facket har inte heller varslat om sympatiåtgärder.

GS-fackets medlemmar skall dock inte utföra något arbete som omfattas av konflikten.

Om du är anställd av Svenska kyrkan och jobbar som skogsarbetare ska du inte utföra något arbete som i vanliga fall utförs av Kommunals medlemmar.

Om din arbetsgivare ber dig utföra arbete belagt med arbetsnedläggelse ska du genast kontakta din avdelning.

Publicerad: