GS kommenterar Piteå-tidningen artikel om tvåveckorslön på Älvsbyhus

Piteå-tidningen har skrivit om en uppgörelse på Älvsbyhus. GS-facket önskar göra en kommentar med anledning av tidningens artikel om förhandlingarna.



De lokala parterna har precis som beskrivs i tidningens artikel förhandlat om införandet av timlön med fyra veckors utbetalning.
Parterna nådde i den lokala förhandlingen inte en överenskommelse.

I linje med förhandlingsordningen så vidtog då centrala förhandlingar.
GS bestämda uppfattning om avtalets reglering är att en arbetsgivare inte kan vidta den åtgärd som Älvsbyhus beslutat om med mindre än att en lokal överenskommelse träffas.

I de centrala förhandlingarna klargjordes GS ståndpunkt och förberedelser gjordes för att ta frågan till arbetsdomstolen, då en domstolsprocess alltid är en avvägning, ajournerades den centrala förhandlingen och GS accepterade att de lokala parterna fick en ny möjlighet att nå en förlikning.

Här kan GS konstatera att precis som beskrivs, träffades en överenskommelse som innehöll materiellt förbättringar för GS medlemmar.

Detta är ett bevis på att hög organisationsgrad och utbildade drivna lokala företrädare för GS gör skillnad för GS medlemmar på arbetsplatser runt om i Sverige.

Publicerad: