GS kommenterar den nya regeringen

Idag valdes moderaternas Ulf Kristersson till Sveriges 35e statsminister. Det innebär att vi nu får den mest högerorienterade regeringen i modern tid.

 

Det är i en turbulent tid som Ulf Kristersson tar över som statsminister. Han blir ledare för en regering vars hela fundament bygger på konservatism och auktoritär högerpolitik. Vad detta i praktiken kommer innebära för arbetsmarknadspolitiken återstår att se då det inte nämns i "Tidöavtalet" som ska ligga till grund för högerpartiernas fyra kommande år. Sedan tidigare är det dock känt att de fyra regeringspartierna är överens om förändringar på arbetsmarknadsområdet som inte är till löntagarnas fördel, däribland försämringar av strejkrätt och de regionala skyddsombudens framtida roll.

- GS jobbade i valet för att en löntagarvänlig regering skulle tillträda. När så inte blir fallet kommer vårt arbete med att påverka politiken i en löntagarvänlig riktning likväl fortsätta. Vi kommer också fortsatt att kraftfullt markera mot alla politiska förslag som på något sätt försvårar för oss som fackförbund att företräda våra medlemmars intressen på jobbet, kommenterar Per-Olof Sjöö.

Publicerad: