GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö

GS-facket kommenterar Socialdemokraternas förslag för ökat byggande

Byggkrisen drabbar GS-fackets medlemmar hårt. Under 2023 ökade varslen inom träindustriavtalet med 270% jämfört med 2022. Trots detta gör regeringen ingenting för att få fart på byggandet. Därför välkomnar GS-facket att Socialdemokraterna lägger skarpa förslag för att öka byggandet.

Varslen har duggat tätt bland GS-fackets medlemmar, hela var sjätte medlem som arbetar inom träindustrin har varslats. I Småland har var fjärde GS-medlem varslats. Det beror på att efterfrågan på modulhus, flerfamiljsbostäder i KL-trä, dörrar, fönster, golv och kök har stört dykt.  Detta sker till följd av höga räntor och osäkert omvärldsläge. GS-facket har tidigt uppvaktat regeringen med förslag på åtgärder för att öka byggandet (förslagen kan man ta del av här och här). Trots det vill regeringen inte vidta åtgärder med risk för att spä på inflationen.

- Många är mer oroade över att regeringens handlingsförlamning leder till högre arbetslöshet på landsbygden och en ännu värre bostadsbrist, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

GS-facket har länge efterlyst politiska åtgärder för att få fart på byggandet. Därför välkomnar vi att Socialdemokraterna lägger fram konkreta förslag för att stimulera byggandet här och nu.

På en presskonferens presenterade Socialdemokraterna idag (5/2) följande 5 förslag:

  1. Byggstimulans för fler bostäder i snabbväxande kommuner.
  2. Kickstarta byggandet med byggkrediter
  3. Ett statligt fastighetsbolag för att möta byggkris och bryta segregation
  4. Storsatsning på energieffektivisering av flerbostadshus
  5. Rot-reform för räddade jobb och sänkta elräkningar

- Det är bra att Socialdemokraterna driver konkreta förslag för att öka byggandet. Regeringen måste agera för att rädda jobben inom träindustrin. Nu försvinner mycket av den kompetens som kommer att behövas när konjunkturen vänder och efterfrågan på klimatsmarta bostäder återigen ökar, säger Per-Olof Sjöö.

 

Publicerad: