GS ansluter till omställningsförsäkring

GS-facket har tagit beslut om att förbundet ska ansluta till den kollektivavtalade omställningsförsäkring som förhandlades fram i anslutning till förhandlingarna om nytt huvudavtal. Det innebär att GS-facket i dagsläget inte ansluter till huvudavtalet, men är öppna för en eventuell anslutning i ett senare läge.

LO och Svenskt Näringsliv har förhandlat fram ett nytt huvudavtal som i korthet innebär att förbund som ansluter sig får ett betydligt generösare omställningsavtal mot att arbetsgivarna får större frihet vid förhandling om arbetsbrist. Tanken är att det generösare omställningsavtalet ska kompensera för att facket får minskat inflytande i uppsägningsförhandlingarna.

Eftersom att huvudavtalet rör omställningsförsäkringen och anslutningen till huvudavtalet är frivilligt, har en alternativ omställningsförsäkring förhandlats fram. Denna alternativa omställningsförsäkring kan förbund som väljer att inte ansluta till huvudavtalet ta del av. Denna omställningsförsäkring är inte lika generös som om förbundet också ansluter till huvudavtalet, men bättre än det som finns idag.

Avtalen för de gamla omställningsförsäkringarna löper ut sista september 2022. GS har därför behövt ta beslut om hur förbundet ska hantera frågan om anslutning till huvudavtal eller inte.

GS-fackets förbundsstyrelse har nu tagit beslut om att GS-facket ska ansluta till det alternativa omställningsavtalet utan huvudavtal. Det betyder att GS i dagsläget inte ansluter till huvudavtalet. Möjligheterna att ansluta till huvudavtalet vid ett senare tillfälle finns dock kvar om förbundet framöver skulle göra bedömningen att en anslutning till huvudavtalet är det bästa för våra medlemmar.

Publicerad: