Bertil Grahns miljöpris

Bertil Grahns Miljöpris utdelas årligen av GS avdelning 1 Skåne/Blekinge tillsammans med Bertils barn Peter Grahn och Sussie Ekström, som också var de som instiftade priset. Utmärkelsen ges till någon person eller organisation som utmärker sig under året inom arbetsmiljön eller miljöarbetet.
Priset har delats ut varje år sedan 2007.

Bertil Grahns Miljöpris för 2025 delas ut i samband med GS avdelning 1:s årsmöte alternativt ett av GS förbundsmöten under 2025 och stipendiet är på 7500 kronor.
Utöver stipendiet ges ett diplom med juryns motivering.

Nu behöver vi er hjälp med nomineringar!

För att vara aktuell för Bertil Grahns Miljöpris krävs att personen uppfyller minst två av nedanstående kriterier:

  • Är starkt engagerad i arbetsmiljöarbetet, antingen inom det fackliga eller i någon annan närliggande organisation
  • Är engagerad i att få fler att vilja ta på sig ett fackligt uppdrag som skyddsombud eller regionalt skyddsombud
  • Är en stark företrädare för att skapa en trygg och säker arbetsplats
  • Är en person som ser och hittar lösningar på de problem som finns
  • Har ett stort engagemang i miljöfrågor

Känner du någon som passar in?

Förslag på stipendiater med motivering skickas senast den 28 februari 2025 till:

GS facket avdelning 1
avdelning1@gsfacket.se
Att: Emma Almgren

Vem var då Bertil Grahn?

Bertil Grahn var till yrket prepressoperatör och arbetade på ett företag i Helsingborg. Han var mycket aktiv inom både facket och politiken. I alla fackliga frågor om anställningar, löner, arbetsmiljö, arbetsskador eller den yttre miljön engagerade han sig lika starkt i.

Det som vi fackliga kolleger kommer ihåg honom mest för är ändå hans arbete som regionalt skyddsombud, RSO. Han var hela tiden på språng ut till arbetsplatserna, vände hem till avdelningsexpeditionen och satt i timmar för att anmäla eller överklaga en arbetsskada. Däremellan utbildade han andra till skyddsombud och vidare sporrade han dem att vilja bli regionala skyddsombud.

Bertil Grahn var också en miljökämpe och naturvän av stora mått. Tillsammans med andra brann han för ett projekt att göra Råån till ett livskraftigt vatten för bland annat laxöringen. 1977 bjöds han som ende svensk in till FN för att redovisa miljöprojektet om Råån, hur arbetet genomförts och den påföljande framgången med att laxöringen kunde vandra upp i ån för att leka.

Bertil Grahns engagemang och kunskap i arbetsmiljöfrågor var vida känt och under många år var han invald i dåvarande Grafiska Fackförbundets miljöråd. Likaså var han en av de drivande i LO Helsingborgs arbetsmiljökommitté.

Hans kunskaper om kemikaliernas påverkan i den grafiska branschen fick andra fackliga organisationer nytta av genom hans engagemang som ansvarig för LO:s miljöverksamhet i Helsingborg.

Bertil Grahn avled 2006 efter en kort tids sjukdom och därefter instiftades miljöpriset av hans barn, Peter Grahn och Sussie Ekström, till Bertils minne och utdelades första gången 2007.

 

Publicerad: