6 juni infaller i år på en lördag

6e juni är sedan 2005 en helgdag i Sverige. Olikt annandag pingst, som alltid infaller på en måndag, så kan nationaldagen infalla på en lördag eller söndag. Många arbetare förlorar då värdet av den röda dagen då den inträffar på en dag som skulle varit ledig oavsett.

För att våra medlemmar inte ska förlora på att en ledig dag infaller på en helg så har det i de olika kollektivavtalen förhandlats fram en rad lösningar som ska kompensera för det värdeborfall det innebär då nationaldagen infaller på en helg.
På vissa av GS avtalsområden la man in värdet i Atf/Atk (arbetsidsförkortning/arbetstidskontot), pension eller i lön och på andra områden så kan du, beroende av din arbetstid, istället få en kompensationsdag som du utifrån avtalens regler kan ansöka om hos arbetsgivaren.

Ditt kollektivavtal talar om vad som gäller för ditt avtalsområde. Du hittar det om du loggar in på Mina sidor. Om det är oklart vad som gäller på din arbetsplats kontakta din klubb, ditt kontaktombud eller din avdelning!

Publicerad: