WebbTV: Ambet Yuson från BWI berättar om Decent Work-kampanjen

Publicerad:

Efter dagens (5/2) pressträff så bad vi Ambet Yuson, generalsekreterare på BWI (det globala bygg- och träarbetarefacket) berätta om varför BWI engagerar sig för arbetares rättigheter runt stora idrottsevenemang som OS i Sotji som börjar i slutet av veckan.

Svensk översättning

Fråga: Ambet, du är generalsekreterare för BWI (Bygg- och träarbetareinternationalen) och ni har haft en pågående sportkampanj de senaste åren. Kan du berätta lite om den?

- BWi är ett globalt fackförbund som har 12 000 000 medlemmar inom bygg- och träarbetare sektorerna. Vi representerar över 300 fackföreningar från hela världen. 
Och det gör att vi representerar 12 000 000 fotbolls- och sportfans. Vi är arbetare och fackföreningsfolk men även sportfans. 

- Vi tycker att "fair play" och rättvisa matcher är viktigt. Vi tycker också att "fair play" ska gälla för arbetarna som bygger arenorna och andra idrottsanläggningar.

- Vi har byggt arenorna som användes vid världskuppen i Sydafrika 2010 och där kämpade vi för arbetarnas rättigheter. Vi har byggt arenorna i Brasilien för den kommande världskuppen och där kämpade vi också för arbetarnas rättigheter.

- Nu kämpar vi för arbetarna som arbetar med OS i Sochis rättigheter. Det är ett alarmerande antal arbetare som omkommit i arbetet med årets OS. Mer än 60 arbetare har omkommit, många av dessa migrantarbetare. Migrantarbetare är ofta underbetalda och har dåliga arbetsförhållanden.

- Det finns blod i snön som omger OS i Sochi och vi måste lyfta problemen. Publiken, Arbetarna och de tävlande, vi kan inte tillåta att det här får fortsätta

- Och till den ryska staten, Jag tycker de borde skämmas för att de håller de här olympiska spelen på bekostnad av arbetarna.

- Det borde inte hållas något OS utan rättigheter för arbetarna och det borde inte finnas några arbetare utan rättigheter.