Oroväckande utveckling inom husbyggnadsindustrin

Publicerad:

I veckan kom det första stora varslet inom husbyggnadsindustrin. På den småländska trähusfabriken Hjältevadshus varslas 100 anställda. Mer än var tredje arbetstagare. Svensk husbyggnadsindustri är i en mycket viktig utvecklingsfas för att dels öka konkurrensen på byggmarknaden men också för att Sverige ska klara hållbarhetsmålen. Trähusbyggnationen har äntligen tagit fart men den nya budgeten sätter rejäla käppar i hjulen. 

Varslet är inte ett symptom på att vår bostadsförsörjning är mättad. Tvärtom är behovet av att bygga fler bostäder oomtvistat och efterfrågan är stor. Trots detta kan inte marknaden möta behovet.

Det grundläggande problemet på svensk bostadsmarknad är finansieringssystemet som i princip omöjliggör för en ung familj utan rika föräldrar att skaffa sig en egen bostad. Kombinationen av bolånetak och amorteringskrav blockerar effektivt en nödvändig rörlighet på bostadsmarknaden.

Det statliga investeringsstödet vars syfte var att främja byggandet av hyresrätter med rimliga hyresnivåer togs bort i och med att M/KD-budgeten röstades igenom i riksdagen. Slopandet av stödet lägger nu ytterligare en våt filt över en redan dysfunktionell marknad.

Förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommenterar den alarmerande situationen:

-Jag tycker det är upprörande att borttagandet av investeringsstöden klubbades igenom riksdagen utan tillstymmelse till konsekvensanalys. På vilket sätt tjänar det Sverige att GS medlemmar blir av med jobben och nödvändiga bostäder inte blir byggda?

-Nu måste regeringen snabbt vidta åtgärder för att stabilisera situationen på bostadsmarknaden.

Under nästa vecka kommer Per-Olof Sjöö att besöka Hjältevadshus för att träffa drabbade medlemmar.