Tvångsarbete vid Tre kronors VM-arena i Minsk

Tvångsarbete och andra människorättskränkningar har förekommit vid arrangerandet av Ishockey-VM i Vitryssland (Belarus) och Internationella ishockeyförbundet blundar för övergreppen. Varken svenska ishockeyförbundet eller dess huvudsponsorer har utnyttjat sina möjligheter att påverka för att mänskliga rättigheter ska respekteras i samband med VM. Det visar Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd i en ny rapport.

På fredag börjar ishockey-VM i den vitryska huvudstaden Minsk. I rapporten Mänskliga rättigheter på hal is, som släpps idag vittnar representanter för människorättsorganisationer och fackföreningar i Vitryssland om människorättskränkningar i direkt anslutning till arrangemanget. Tvångsarbete har förekommit vid bygget av den arena i Minsk där Tre kronor kommer spela sina gruppspelsmatcher.

Även pressen på oppositionella, människorättsaktivister och journalister har intensifierats inför VM. Hemlösa och andra oönskade element har "rensats bort" från Minsks gator och skickats till så kallade Medical Labour Centers, en form av arbetsläger.

– Organisationskommittén för VM har ett nära samröre med den repressiva statsledningen i Vitryssland och flera av kommitténs medlemmar finns med på EU:s sanktionslista över vitryska personer med direkt inblandning i människorättskränkningar, säger Kristina Henschen, chef för LO-TCO Biståndsnämnd.

I rapporten säger det svenska ishockeyförbundet (SIF) och dess huvudsponsorer – Svenska Spel, Scandic Hotels, ŠKODA, Kyocera och Bauhaus – att situationen i Vitryssland är problematisk. Men trots att SIF var med och röstade fram Vitryssland som arrangör, och trots att VM-arrangemanget i Minsk är en del av sponsorföretagens värdekedja har varken SIF eller sponsorerna gjort någon konsekvensanalys av risken för människorättskränkningar (human rights due diligence) i samband med VM.

– Många av sponsorerna ligger vanligtvis långt framme i sitt hållbarhetsarbete, men här har man inte ställt sig frågan om vilket ansvar man har och vad man kan göra för att påverka situationen. Det är anmärkningsvärt med tanke på att Vitryssland till och med omfattas av internationella sanktioner på grund av sina människorättskränkningar, säger Henrik Fröjmark, rapportchef på Swedwatch.

I rapporten rekommenderas nu SIF att anta en policy för mänskliga rättigheter och att verka för att tydliga krav ställs på framtida värdländer. Sponsorerna uppmanas följa FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och OECD:s riktlinjer för multinationella företag som innebär att de har ett ansvar att minimera negativ påverkan på de mänskliga rättigheterna inom sin och sina affärspartners verksamhet.

Läs mer och ladda ner rapporten på LO-TCO Biståndsnämnds hemsida 

Publicerad: