Nu väljer allt fler att köpa en ny fritidsbåt

Bild: Per-Olof Sjöö (t.h) på arbetsplatsbesök i västsverige tillsammans med Dan Torstensson, förtroendevald på Hallberg-Rassy.

Efter flera tunga år för de producerande båtvarven verkar den negativa trenden ha vänt. Detta bekräftas av ökad försäljning på årets båtmässor. Glädjande för alla nyblivna båtägare men också för jobben på varven.

GS-fackets medlemmar arbetar med att tillverka båtarnas vackra inredningar. Under en rad år med lägre försäljning av båtar har ett flertal förlorat jobbet men vi ser nu en ljusning. Finns det några åtgärder som skulle kunna snabba på branschens återhämtning?

- Det finns naturligtvis flera åtgärder men jag skulle vilja sätta fingret på två. Exportsatsning och kompetensutveckling. Svenska kvalitetsbåtar ger bra reklam för Sverige i stort och produktionen sker ofta på mindre orter där varje arbetstillfälle är viktigt, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

- I många andra länder, exempelvis i Finland satsar regeringen medel för att marknadsföra finska båtar på stora mässor ute i världen. Jag tycker att svenska regeringen borde följa det exemplet och stötta svenska producerande båtvarv i en kommande exportstrategi, säger Per-Olof Sjöö.

- Det finns också ett stort yrkeskunnande i båtbyggarbranschen som är viktigt att tillvarata för framtida konkurrenskraft. När det nu, glädjande nog, behöver fyllas på med ny kompetens är det viktigt att utbildningsfrågorna tas på allvar. GS tecknade förra året yrkesintroduktionsavtal för att ge ungdomar möjlighet att få tillträde till våra branscher. För båtbyggarbranschen borde denna möjlighet vara som klippt och skuren, avslutar Per-Olof Sjöö.

Publicerad: