Korttidsarbete och semester

Publicerad:

Nu närmar sig semestern med stormsteg och en del frågeställningar kring hur man kombinerar semester och korttidsarbete.

GS uppfattning är att i enlighet med våra centrala kollektivavtal om korttidsarbete så skall semester och semesterintjänande inte påverkas av perioder av korttidsarbete, vare sig under semestern 2020 eller 2021. Det kan inför 2021 var särskilt viktigt att bevaka hur det hanteras då vi förhoppningsvis inte är i samma situation som nu och att det kanske inte känns lika dagsaktuellt.

Det betyder i klartext att semesterlön inte skall beräknas på den lön som man har under korttidsarbete utan man skall ha full semesterlön såsom om man inte deltagit i korttidsarbete. Även nästa års semester skall beräknas på samma sätt oavsett man har deltagit i korttidsarbete eller inte.

Uttaget av antalet semesterdagar under huvudsemestern påverkas inte heller oavsett om man har gått ner i tid genom korttidsarbete och inte arbetar hela vecka.

Exempel: Någon som vanligtvis arbetar mån-fre skulle förbruka 20 semesterdagar under fyra veckors huvudsemester gör alltså även det under tid av korttidsarbete då arbetstiden kan vara förlagd till färre dagar i veckan.

Tillväxtverket har sen en tid tillbaka ändrat sina anvisningar gällande arbetsgivaren möjlighet till stöd under semestern men det skall inte sammanblandas med medlemmarnas rätt till opåverkad semesterlön och semesterintjänande.