Publicerad:

För knappt ett år sedan drabbades Filippinerna av en av de värsta naturkatastroferna i modern tid. Tyfonen Haiyan tog livet av fler än 6 340 människor och gjorde runt fyra miljoner hemlösa.

Det globala facket för byggnads- och träarbetare BTI skickade snabbt ut en förfrågan om katastrofhjälp till sina medlemsförbund runt om i världen. Svenska GS-facket beslutade att skicka 100 000 kronor för att hjälpa de nödställda.

Pengarna har gått till den fackliga federationen ALU:s arbete med att bygga upp bostäder på ön Cebu, som drabbades hårt av tyfonen. Flera av fackets medlemmar blev själva hemlösa efter tyfonen. Behoven är enorma eftersom regeringen på många håll fortfarande inte kommit igång med återuppbyggnaden.

CIMG0622

Många av de som fick sina hus förstörda arbetar på sockerrörsplantagerna i närheten. Hittills har 90 hus byggts av ALU:s medlemmar på ideell basis. Fler behövs, men ett stort problem är svårigheterna att få fram byggmaterial.

När GS-facket besökte en av byarna med nya hus mötte vi glada nyinflyttade. Nuvarande hus är små och enkla men mycket bättre än de som fanns tidigare.

CIMG0647

Vi hade även möte på ALU:s lokala kontor med några av fackets medlemmar. Kontoret är ännu inte reparerat efter att det förstördes i tyfonen och endast ett mindre rum finns tillgängligt.

Arbetet på sockerfälten är slitsamt och många får besvär av de kemikalier som används. Flera är säsongsanställda och flyttar runt i jakten på ett arbete. Ett annat alternativ är att försöka få jobb inom sjöfarten. 

Yngve Daoson, GS-facket

Texten ursprungligen publicerad på bloggen: Workers Stories