Ingen uppgörelse i förhandlingarna om trygghet och omställning

Publicerad:

Strax efter midnatt stod det klart att parterna inte skulle klara av att förhandla fram ett nytt Saltsjöbadsavtal. Förhandlingarna, som kallats ”trygghet och omställning”, handlade bland annat om ett nytt omställningsstöd, bättre A-kassa, få bort hyvling och timanställningar samt osäkra visstidsanställningar. Den största orsaken att förhandlingarna strandade är den av Centerpartiet och Liberalerna framtvingade utredningen om LAS.

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommenterar de strandade förhandlingarna:

”Våra förhandlare har gjort en fantastisk insats, men tyvärr lyckades inte parterna enas om ett helt paket. Jag beklagar det för det finns mycket som behöver bli bättre på svensk arbetsmarknad. Det har länge funnits ett tryck på fackföreningarna att göra något åt timanställningar, stapling av visstidsanställningar, hyvling och otrygghet.

Den kanske främsta anledningen att vi inte kom i hamn var den så kallade LAS-utredningen. Den satte partssystemet ur spel. Hade utredningen aldrig sett dagens ljus hade parterna inte behövt förhålla sig till utredningen i förhandlingarna. Då är det mycket mer troligt att vi hade haft ett förhandlingsresultat att presentera i natt. Skulden ligger till stor del hos Centerpartiet och Liberalerna som tvingade fram den här utredningen.

Vi kommer även fortsättningsvis kämpa för trygga anställningar oavsett vilken arena det handlar om. LAS-utredningen skulle fullständigt ta bort all trygghet för många av våra medlemmar, den får aldrig bli verklighet. Det behövs mer, inte mindre, trygghet på svensk arbetsmarknad.”