GS välkomnar (S)-vallöfte om reglering av arbetskraftsinvandring

Publicerad:

Socialdemokraterna har nu presenterat ett vallöfte i syfte att göra om reglerna för arbetskraftsinvandring. Bakgrunden är att 40% av arbetskraftsinvandringen från tredjeland går till yrken som idag inte betraktas som bristyrken. I vallöftet ingår också att göra anställningserbjudanden som används för att ”locka hit” arbetskraft juridiskt bindande, något som GS drivit länge.

GS uppgift är i första hand att säkerställa att de branscher inom vilka våra medlemmar jobbar omfattas av schysta villkor. Det innebär bland annat att få en lösning på problemet med  att arbetsgivare lockar till sig personal från tredjeland genom anställningsavtal som sedan inte efterlevs. Det finns flera uppmärksammade fall som GS drivit kring detta, exempelvis då människor från Kambodja och Kamerun arbetat i svenska skogar utan att ha fått utlovad ersättning. Ett lagförslag som  gör anställningserbjudanden juridiskt bindande ger GS bättre förutsättningar att säkerställa schysta villkor i våra branscher. Förhoppningsvis leder det till att fler arbetsgivare tänker om vad gäller synen på rekrytering till skogen. Dessutom har skogsstyrelsen fått 900 miljoner kronor i anslag för att göra fler nyanlända anställningsbara i de gröna näringarna. Alla förslag som leder till att dessa personer går från anställningar i arbetsmarknadsåtgärder till riktiga jobb med bra anställningsvillkor är bra.

”Vår grundinställning har alltid varit att det är oväsentligt varifrån våra arbetskamrater kommer. Jag tycker dock att vi i nuläget måste ta hänsyn till den tudelning vi har på arbetsmarknaden och att det därför är rimligt att stödja förslaget. Våra medlemmar ser med egna ögon hur arbetskraft från tredjeland flygs in från världens alla hörn för att arbeta i skogen. Samtidigt som det finns folk i närheten som letar efter jobb. Det är högst rimligt att svensk arbetsmarknad fångar upp de som redan finns här i första hand.”

Referensartiklar:
https://www.gsfacket.se/sv/press/nyheter/pressmeddelande-rattvisa-for-utnyttjade-kambodjanska-skogsarbetare-i-sverige/


https://www.gsfacket.se/sv/press/nyheter/pressmeddelande-rattegang-mot-nicklas-gotthardsson-och-skogsnicke-ab-gar-in-i-slutfas/

Per-Olof Sjöös debattartikel i landskogsbruk kan du läsa här!

 

Presskontakt:
Julius Petzäll Mendonca
0706609129