GS i möte med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi

Publicerad:

Idag mötte GS socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Bakgrunden till mötet var den uppmärksammade debattartikeln som 5 företrädare från avdelning 8 norr skrev för två veckor sedan. På mötet fanns en stor enighet om att mer måste göras för att laga den trasiga sjukförsäkringen.

För lite drygt två veckor sedan publicerades en debattartikel i GS medlemstidning Dagens Arbete som handlade om två avlidna GS medlemmar och deras kamp mot Försäkringskassan. Debattartikeln fick stor uppmärksamhet och bidrog till en välbehövlig debatt om vilket sjukförsäkringssystem vi vill ha.

Snart efter att debattartikeln publicerades bjöd GS in socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till ett möte som idag genomfördes via video.

På mötet deltog bland annat förbundsordförande Per-Olof Sjöö:

- Jag tycker det är bra att socialförsäkringsministern tog sig tid att möta GS idag och lyssna på hur våra medlemmar ser på socialförsäkringssystemet idag. Jag hoppas också att det framkom att vi som förbund  tycker att det görs för lite för att reparera den sjuka sjukförsäkringen, och det är GS medlemmar som betalar priset. Regeringen kan säkert göra mer, men problemet är den parlamentariska situationen. Det är oanständigt att det inte finns en majoritet i Riksdagen för en upprustning av sjukförsäkringen.

Även företrädare från avdelning 8 norr var med på mötet. En av dem är John Nyberg som länge jobbat med försäkringsfrågor på avdelningsnivå:

- Det är vi i facket som blir mottagare av desperationen hos medlemmar. Förr var det roligt att jobba med försäkringsfrågor, när socialförsäkringssystemet fungerade. Men allt eftersom har Försäkringskassan gått från att vara en medspelare till en motspelare.

Kenneth Edvardsson jobbar på förbundskontoret och ansvarar för förbundets försäkringsrättsliga ärenden. Han kommenterar mötet med socialförsäkringsministern så här:

- Det är hela kedjan som det är fel på. Historiskt tvistade vi som förbund mest mot försäkringsärenden inom ramen för kollektivavtalsförsäkringarna. Nu är en majoritet av tvisterna mot vårt eget trygghetssystem. Det är bra att det blev intresse kring dessa medlemmars öde, men det är bara toppen på ett isberg. Vi får in 3-4 ärenden i veckan med medlemmar som drabbas negativt av försäkringskassans allt hårdare regler.

GS kommer fortsätta arbeta med att både ge stöd och hjälp till våra medlemmar i försäkringsärenden. Samtidigt ska förbundet vara en stark röst, mot alla partier, för reformer och förbättringar av socialförsäkringarna.