GS deltog på rundabordssamtal med landsbygdsminister Jennie Nilsson (S)

Publicerad:

Idag (24/2) bjöd landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) in flera aktörer från skogsbruket för en diskussion om personalförsörjning inför kommande planteringssäsong. GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö deltog på mötet och hade som huvudbudskap att planteringssäsongen ska lösas med inhemsk arbetskraft.

Våren 2020 drog pandemin över hela världen och ställde flygplan på marken samtidigt som hela nationer stängde gränser. Den arbetskraft som skogsbolagen förlitat sig på kunde inte komma till Sverige för att sätta skogsplantor.

Detta satte fart på en debatt om riskerna med att hela branscher förlitar sig på arbetskraftsinvandring. GS-facket var tidigt ute och uppmanade skogsbolagen att anställa inhemsk personal, särskilt som flera ungdomar hade förlorat jobbet och andra fick svårare att få in en fot på arbetsmarknaden.

Idag kallade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till sig flera aktörer med intresse i skogen för att prata om just personalförsörjningen inför årets planteringssäsong.

GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö deltog på mötet. Han kommenterar mötet så här:

- GS anser att det bästa sättet att lösa personalförsörjningen inför planteringssäsongen 2021 är att använda den arbetskraftsreserv som finns i Sverige. Det måste rimligen vara det mest ansvarsfulla i en tid när arbetslösheten snittar runt 9% och ungdomsarbetslösheten ligger runt 24%.

- Tyvärr delar inte vare sig arbetsgivarorganisationen eller skogsbolagen som deltog på mötet GS bild. Vi lär därför få anledning att återkomma i denna fråga inom en snar framtid, avslutar Per-Olof Sjöö.