Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket och Johan Lindholm, ordförande för Byggnads

Facklig solidaritet med Swaziland

Publicerad:

på bilden: Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket och Johan Lindholm, ordförande för Byggnads

På kungens order förbjöds förra veckan fack och arbetsgivarorganisationer i Swaziland. Svenska Byggnads och GS-facket har nu skickat ett pressmeddelande till tidningar i Swaziland där de fördömer regeringens anti-fackliga agerande.  

– Att förbjuda möjligheten att arbeta i federationer slår mot den sociala dialogen i landet och samarbeten regionalt och globalt säger Yngve Daoson, internationell sekreterare på GS-facket.

En demonstration är planerad under lördagen. Polisen har hotat att slå ner hårt mot demonstranterna och många tvekar därför till att delta, skriver tidningenSwazi Observer.

GS-facket och Byggnads har genom sina solidaritetsfonder i ett antal år stöttat fackföreningar inom skogs-, trä- och byggindustrin i Swaziland. Bland annat har de finansierat utbildning i fackliga rättigheter, hiv och aids liksom satsningar på jämställdhet och arbetsmiljö.

”Vår reaktion på regeringens anti-fackliga beslut är att utöka vårt samarbete med fackföreningar i Swaziland ytterligare”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm och GS-fackets Per-Olof Sjöö i pressmeddelandet.

Facken har länge varit drivande i kampen för demokrati i Swaziland och krävt både demokratiska reformer och en mer rättvis fördelning av landets resurser. Regimen har upplevt detta som ett hot och medlemmar i facket blir regelbundet svartlistade och uppsagda. Fredliga demonstrationer leder ofta till konfrontation med polis och militär. Fackföreningsrörelsen är därför i stort behov av politiskt stöd, skriver GS-facket.

Också LO och TCO har skrivit under protestbrev mot regeringen i Swaziland.

Texten var först publicerad på LO-TCO Biståndsnämnds hemsida och är skriven av Ville Henrik-Klemens.