Ett år sedan tragedin i Rana Plaza, Bangladesh

Publicerad:

UNI global union, En av de två globala fackliga federationer GS tillhör, uppmärksammar idag (den 24/4) att det är ett år sedan tragedin i Rana Plaza i Bangladesh, där 1100 textilarbetare omkom och 2500 skadades då byggnaden de jobbade i kollapsade.

UNI håller tillsammans med sin systerfederation IndustriALL förhandlingar runt ett Bangladesh-avtal som ställer krav på brandskydd och säkra byggnader. Förhandlingarna går framåt och i dagsläget har över 160 globala varumärken anslutit sig och avtalet gäller idag för 1600 fabriker och 2 miljoner arbetstagare.

Säkerhetsinspektioner pågår för fullt och man genomför ca 45 inspektioner per vecka och har som mål att inspekterat 1500 fabriker innan november i år.

UNI Global Unions generalsekreterare Philip Jennings Kommenterar arbetet "Idag är den första årsdagen för Rana Plaza-tragedin i Bangladesh. Det är ett tillfälle att ta en paus, och minnas denna fruktansvärda dag då mer än 1100 textilarbetare förlorade sitt liv då de arbetade med att tillverka de billiga kläder som konsumenter idag förväntar sig. Tragedin i Rana Plaza spred ljus in i de mörka hörn som finns i Bangladeshs textilindustri där till största delen unga kvinnor arbetar för en spottstyver, ibland under livshotande förhållanden. UNI och IndustriALL uppmanar alla intressenter i leveranskedjan att engagera sig för att förändra situationen, och för att rädda liv."

Fakta:
Bangladesh är världens näst största exportör av textilier efter Kina. 80 procent av landets export på 27 miljarder dollar består av kläder. (källa TT)

GS är medlemmar i UNI global unions sektion för tryckeri och förpackningsindustrin.

IndustriALL är ett globalt fackförbund som organiserar fackförbund med medlemmar i industrin.

Läs mer:
UNI Global union: Ett år senare, Vi agerar för att förhindra en ny Rana Plaza-tragedi