Fotograf Alyaxandra Pilipovich/Palmecentret

Ett år av protester i Belarus - GS har aktivt stött demokratikampen

Publicerad:

Nu har det gått ett år sedan protesterna i Belarus startade. För GS har det varit självklart att stötta de som vill se ett fritt och demokratiskt Belarus. "Jag talar för mig, medlemmarna i min organisation, och alla de vi kunde hjälpa tack vare stödet från Palmecentret och den svenska arbetarrörelsen. " - säger Julia från Belarus. 

Nu har det gått ett år sedan "europas sista diktator" Alexander Lukashenko utropade sig till segrare efter vad många ansåg var ett riggat val. Valet utlöste en våg av protester och en demokratirörelse växte sig stark i landet. 

Den svenska arbetarrörelsen har en lång historia av att stödja demokratikämpar över hela världen. Att visa solidaritet med folket i Belarus som kräver fria val var en självklarhet för GS. Under året har förbundet vid flera tillfällen samlat in pengar som oavkortat skänkts till Olof Palmes Internationella Center som hjälper demokratiaktivister i Belarus. 

Nedan kommer ett par hälsningar från några av de som fått ta del av ekonomisk hjälp via OPIC:

Mitt namn är Julia. Jag tvingades lämna Belarus på grund av förföljelsen kopplat till min aktivism. Jag talar för mig, medlemmarna i min organisation, och alla de vi kunde hjälpa tack vare stödet från Palmecentret och den svenska arbetarrörelsen. När våra medlemmar och ledamöter har arresterats har pengarna gjort att alla fått juridisk hjälp och advokater. Tack för att ni tror på vår kamp, vi ska vinna.

Vi heter Ksenija och Dmitrij. Vi vill tacka er för möjligheten att anlita en advokat och flytta från Belarus. Vi fick information att staten höll koll på oss och vår aktivism, och började få oroande samtal. Det var inte längre säkert för oss att stanna i landet och vi är tacksamma för att vi gavs förutsättningarna till att flytta.

Mitt namn är Nastja. Jag är en belarusisk civilaktivist och har behövt fly från landet för att skydda mig och mina barn. Härifrån försöker jag hjälpa andra belarusier att fly utomlands. I maj tog jag emot tre barn till en kvinna som flytt till Grekland för att de skulle kunna återförenas. Tack för ert stöd, för det har jag kunnat köpa mat, resehandlingar och flygbiljetter. Belarusiska barn har kunnat återförenas med sin mamma.

Mitt namn är Valentina. Jag är 68 år gammal. Tillsammans med andra pensionerade kvinnor blev jag arresterad på tåget, bara på grund av att jag läste en bok med ett röd-vitt omslag – samma färg som oppositionens flagga. Jag blev dömd, och tackar för stödet jag fick av den svenska arbetarrörelsen genom ABF Belarus. Ert stöd betyder oerhört mycket för oss vanliga belarusier som endast vill leva i ett fritt land.

Mitt namn är Vladimir, jag är 22 år gammal. Jag var bara ett litet barn när Lukasjenka blev president, jag har aldrig kunnat ana att en annan värld är möjlig. Men som medlem i ABF Belarus lärde jag mig vad en demokrati är. Trots att vi levde i en diktatur var ABF som en frizon för alla oss som längtade efter ett rättvist och demokratiskt samhälle. Nu har läget blivit sämre, och jag är ledsen över all orättvisa. I dessa mörka tider är ert stöd ett ljus i tunneln.