Bra att regeringen vill satsa på bostadsbyggandet

Publicerad:

Regeringen vill satsa 3,2 miljarder kronor per år för att till 2020 få 250 000 nya hyresrätter och studentbostäder. Det ska finansieras genom förändring av rotavdraget.

Efter 8 år med borgerligt ointresse att driva bostadspolitik har köerna för att få en bostad ökat varje år. Bostadsbristen är idag akut i majoriteten av Sveriges kommuner och renoveringar i miljonprogramen eftersatta.

Det är bra att regeringen visar politisk vilja att sätta fart på byggandet av hyresrätter, studentbostäder och samtidigt framväxten av nya jobb. Erfarenheter från tidigare visar dock att det är väsentligt hur man designar det statliga stödet. GS har tidigare efterlyst ett samlat program för det industriella klimatsmarta byggandet. Inför utformningen av regeringens förslag bör därför Boverkets kommande utredning om byggsektorns klimatpåverkan i produktionsfasen beaktas.

Omstyrningen av ROT-bidraget till en energieffektiv upprustning av miljon-programmet är en rimlig fokusförflyttning som GS har drivit sedan tidigare.

Regeringens satsning ger sammantaget möjlighet att gå från ord till handling, att införa ett samlat program för industriellt byggande i Sverige och klara målsättningen 250 000 bostäder till 2020.