75 miljoner för att utveckla svensk industris arbete med kompetensförsörjning/utveckling

Rätt kompetens är avgörande för den globalt konkurrensutsatta industrin. I ett unikt projekt kallat Kompetenssäkrad industri samlas flera tunga parter på den svenska arbetsmarknaden, för att under tre år ge minst 200 mindre industriföretag hjälp att möta framtiden med rätt utbildade medarbetare.

Totalt 75 miljoner kronor investeras under tre år i projektet Kompetenssäkrad industri. Projektet har som mål att öka andelen mindre företag som arbetar strategiskt med sin kompetensförsörjning och vänder sig till industriföretag med upp till 50 anställda. Målsättningen är att drygt 200 företag över hela Sverige ska ha utvecklat och infört ett strukturerat och kvalitetssäkrat sätt att arbeta med sin kompetensförsörjning. Projektet skall stärka den struktur som finns för att ge stöd för dem som vill komma igång med detta arbete.

Som utgångspunkt för projektet används de verktyg för branschvalidering som de senaste åren utvecklats av samma parter som står bakom projektet, nämligen GS-facket, IF Metall, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Industriarbetsgivarna, Livsmedelsarbetareförbundet, Livsmedelsföretagen, Svenska Gjuteriföreningen, Svenska Skärteknikföreningen, Svetskommissionen, Teknikföretagen, Trä- och Möbelföretagen. Av den totala finansieringen kommer cirka 35 miljoner kronor från ESF-rådet och drygt 40 miljoner kronor är i form av medfinansiering i arbetstid.

Företag som har en väl genomtänkt process för sin kompetensförsörjning har bättre förutsättningar än andra att rekrytera, behålla och ta vara på den kompetens som krävs för en hållbar konkurrenskraft och utveckling.

Inte minst mindre industriföretag har ofta svårt att komma igång med att jobba med kompetensfrågor på ett strukturerat sätt. Det gör dem särskilt utsatta vad det gäller att möta framtida behov av kunskaper, inte minst kopplat till digitalisering och annan snabb teknik- och materialutveckling.

Samtidigt riskerar medarbetare som inte kontinuerligt utvecklar sin kompetens i takt med ökade kompetenskrav en svagare position på arbetsmarknaden och att fastna i ensidigt och mindre utvecklande arbete. Tillsammans kan vi utveckla både företagens och medarbetarnas förmåga att hantera detta och förstärka de stödjande strukturerna för en långsiktig strategisk kompetensförsörjning.

För GS är just kompetensutveckling  en mycket viktig fråga. Kenneth Edvardsson, ombudsman på förbundskontoret kommenterar:

”Våra medlemmars kompetenser kommer löpande behöva utvecklas för att hålla jämna steg med utvecklingen på arbetsplatsen men även för att vid behov kunna ställa om till arbeten hos nya arbetsgivare och inom nya yrkesområden. Förutsättningen för att våra medlemmar skall kunna stå starka på svensk arbetsmarknad är att man har en bred och god kunskap på yrkesområdet samt att man kan få den validerad då lärandet kan ske informellt på arbetsplatsen.”

 

Vill du veta mer? Kontakta gärna:

Kenneth Edvardsson GS tel: 010 470 86 26

E-post: kenneth.edvardsson@gsfacket.se

Ingegerd Green, Skärteknikcentrum Sverige tel: 070-673 00 08

E-post: ingegerd@sktc.se

Publicerad: