62 sågverksarbetarlöner på en VD-lön, ny rapport från LO

Publicerad:

LOs årliga rapport ”Makteliten” kartlägger löneutvecklingen bland politiker, media, näringsliv och byråkrati. Den senaste rapporten visar att det går 62 sågverksarbetarlöner på vad en genomsnittlig VD-lön är för VD:arna på något av Sveriges 50 största bolag.

Skillnaderna har ökat stort över tid. Vd:arna för 50 av de största svenska företagen hade 1980 en genomsnittlig inkomst på motsvarande 9 industriarbetarlöner. I årets undersökning, som avser 2019 års inkomster, var motsvarande siffra 60 industriarbetarlöner, eller 62 sågverksarbetarlöner.

Även SCB konstaterar att skillnaderna i samhället har ökat under de senaste decennierna. Andelen av de totala inkomsterna som tillfaller den översta procenten har mer än fördubblats sedan början av 1990-talet. Samtidigt visar ny statistik från SCB för år 2019 att andelen relativt fattiga i befolkningen för första gången i modern tid överstiger 15 procent.

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö:

- LO:s rapport Makteliten visar återigen att inkomstskillnaderna i Sverige är dramatiska. Den ekonomiska eliten svävar i en egen omloppsbana helt frikopplade från övriga samhället. Samtidigt har de grupper med lägst inkomster tappat relativt andra. Sverige är ett land med enorma ekonomiska klyftor.

- I januariavtalet är regeringen och samarbetspartierna överens om en skattereform som ska utjämna de ekonomiska klyftorna. Det är hög tid att regeringen presentera förslag i den riktningen. 

Läs rapporten i sin helhet här.