Regeringen bryter löfte om att reglera arbetskraftsinvandringen

Regeringen och SD sviker landsbygden och svenska skogsarbetare när de bryter sitt löfte om att reglera arbetskraftsinvandringen. Detta blev tydligt efter att regeringen idag presenterade tilläggsdirektiven till utredningen om behovsprövad arbetskraftsinvandring. Nu riktar GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö kritik mot regeringen, som han anser sviker landsbygden och skogsarbetare.

Idag presenterade regeringen på en presskonferens att de gör förändringar i direktivet ”Utredning om behovsprövad arbetskraftsinvandring”. Istället för att utredaren ska se över möjligheterna för att införa en behovsprövning för arbetskraftsinvandring ska utredaren istället föreslå ett lönegolv för arbetskraftsinvandring. Tilläggsdirektivet som regeringen presenterade idag möjliggör också för utredaren att föreslå att vissa yrkesgrupper helt ska undantas reglering. Liberalernas partiordförande och arbetsmarknadsminister Johan Persson (L) har som exempel nämnt undersköterskor och skogsarbetare som förslag på yrkesgrupper som inte ska omfattas av de nya regelverken.

- Det är förödande att undanta skogen från regleringen. Fler jobb kommer försvinna från landsbygden, svenska skogsarbetare kommer inte få en rättvis chans och utländska arbetare kommer utnyttjas med sämre arbetsvillkor, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

- De påstår att undantag ska gälla högkvalificerade yrken där det råder brist. Men ändå vill de undanta den svenska skogsvården trots att den utförs av 97 % utländsk arbetskraft och trots att myndighet efter myndighet pekar på risken för utnyttjandet av utländska arbetare. Vi har alla säkert läst om skogsarbetarna från Kamerun som inte fick lön och om skogsarbetarna från Kambodja som fick sova i ett stall, fortsätter Per-Olof Sjöö.

- Det är galet att regeringen och SD omfamnar att företag kan flyga hit utländsk arbetskraft från andra sidan jorden och utnyttja dem. Särskilt i ett läge där arbetslösheten ökar i Sverige och där skogsjobben är livsviktiga för landsbygden. Det ska vara lika villkor för lika arbete för alla och vi behöver reglera arbetskraftsinvandringen samt införa behovsprövningen igen, avslutar Per-Olof Sjöö.

Talande exempel ur mediarapporteringen:

  • DN i intervju med drabbade migranter (se även relaterad artikelserie), se här .
  • SR om Stora Enso som sparkar lokal anställda och anlitar snabbutbildad utländsk arbetskraft, se här.
  • Kambodjanska skogsarbetare förvägrades sina löner, se här.

Myndigheternas granskningar

  • Riksrevisionen: skogsbruket är en bransch som är särskilt utsatt för arbetslivskriminalitet (år 2020), se här,
  • Upphandlingsmyndighetens bedömning: osäkra arbetsvillkor i skogsbruket (juni 2019), se här.
  • Endast tre procent av säsongsarbetarna i skogen år 2019 kom från Sverige, se mer här.
  • Arbetsmiljöverkets rapport: allvarliga risker och brister i skogsarbetet (år 2014). Se här.

 

Publicerad: