Nu är avtalsrörelsen igång på riktigt!
Idag samlas GS-fackets alla avtalsdelegationer för en gemensam avtalsupptakt! Avtalsupptakten brukar beskrivas som det verkliga startskottet på avtalsrörelsen där de flesta av våra kollektivavtal ska förhandlas klart före det att de gamla löper ut den 31 mars 2025.
Avtalsrörelsen är när facket och arbetsgivarorganisationen ska förhandla fram nya kollektivavtal. De avtalen som förhandlas fram brukar vara giltiga i 1-3 år sen är det dags att förhandla fram nya. Arbetsgivarna och facken ligger ofta långt ifrån varandra vad det gäller hur de nya avtalen ska se ut. Även om lönen ofta är den fråga som får störst uppmärksamhet i avtalsrörelsen så förhandlas det kring en uppsjö av olika arbetsvillkor som bland annat påverkar dina ob-ersättningar och dina arbetstider. Balansen i förhandlingen handlar å ena sidan om den fackliga styrkan, d.v.s. att de anställda inom så väl branschen i stort som på arbetsplatserna har beslutat sig för att gå ihop och ställa gemensamma krav genom att vara medlemmar i facket. Å andra sidan handlar det om arbetsgivaren och deras makt över företaget och pengarna.
Hur går det då till när dessa olika parter ska komma överens om vilka villkor som ska gälla?
Redan ett år innan de befintliga avtalen går ut börjar facket rusta inför avtalsrörelsen. Det börjar med att du som medlem får skicka in dina förslag på vilka krav facket ska ställa. Alla medlemmar har möjlighet att skicka in krav till sin avdelning. Sen är det avtalsdelegationernas jobb att sammanställa och skapa en prioriteringsordning på de inkomna förslagen. Dessa förslag lämnas under december över till arbetsgivaren som avtalskrav inför de stundande förhandlingarna, samtidigt som arbetsgivarna lämnar över sina krav till GS. Det är sen delegationernas arbete att tillsammans med ansvarig ombudsman och avtalssekreteraren gå igenom dessa krav och ta ställning till vilka som kan godtas, vilka som behöver justeras eller nekas i sin helhet. Facket kommer med motkrav, arbetsgivaren kommer med nytt förslag och vice versa. Så här ser processen ut tills båda parter kan enas.
Avtalsdelegationerna består bland annat av yrkesverksamma medlemmar från GS olika avtalsområden. En förhandlingsdelegation måste kollektivt besitta den kompetens och arbetsplatsnära förankring som krävs för att ta ställning till alla de frågor som kan komma upp i förhandlingarna med arbetsgivaren. Delegaterna är utvalda bland annat med deras kännedom om avtalet och förhandlingsvana, behovet av representation i olika branscher inom kollektivavtalsområdet och jämställdhet i åtanke.
Detta för att delegationen ska ha de bästa förutsättningarna att fatta välgrundade beslut i förhandlingarna och på bästa sätt skall spegla förbundets medlemskår.
Att få företräda sina medlemmar på det avtalsområde man arbetar inom, att försöka förhandla fram bättre avtalsvillkor och stå emot arbetsgivarnas försämringar är ett oerhört hedervärt uppdrag.
Idag samlas de medlemmar som har valts ut för detta hedersamma uppdrag på en så kallad uppstartskonferens för att på allvar kicka igång avtalsrörelsen. Idag får delegationerna bland annat lyssna till fackets bedömningar av omvärldsekonomin och hur det går för GS branscher. Arbetsgivaren vill gärna låta påskina att det är oerhört bistra tider och att det inte finns nämnvärt i kassan att lägga på löneökningar. Förvånansvärt nog brukar samma logik inte gälla ledningens egna löneökningar och bonusar.
När nya löner ska sättas och övriga villkor förhandlar är det viktigt att vi är många och att vi är enade.
Kraven från arbetsgivaren skulle inte vara krav om inte facket fanns, det skulle vara verkligheten på svensk arbetsmarknad. Även om du inte skulle tänka dig att ställa upp och arbeta under dessa förhållanden så finns det alltid någon som inte har möjlighet att tacka nej. Ingen arbetsgivare kommer vilja betala mer än hen måste för arbetskraft. När vi är många som lovar varandra att inte ställa upp på att arbeta med sämre villkor eller till lägre lön än de andra så måste arbetsgivaren lyssna på våra krav.
Ju fler medlemmar vi är på en arbetsplats desto fler är det som står bakom fackets krav. Tveka inte att fråga en arbetskamrat om medlemskap i facket, tillsammans är vi starka!