
Industriförhandlingarna klara – 6,4 procent på två år
Efter långa och svåra förhandlingar är avtalen för industrin klara. Det nya märket för resten av arbetsmarknaden att följa blev ett tvåårigt avtal med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent och för första gången på nästan 20 år kämpade vi oss till ytterligare avsättningar till arbetstidsförkortningssystemen trots benhårt motstånd från arbetsgivarna.
Inför avtalsrörelsen hade GS högt ställda krav i förhandlingarna.
Vi krävde gemensamt med Facken inom Industrin och i LO-samordningen:
- 4,2 procent i löneökningar
- Avsättningar till arbetstidsförkortningssystemen
- En låglönesatsning
- Mer betalt till deltidsarbetare som jobbar övertid
- Rätt till förskottssemester
På andra sidan förhandlingsbordet mötte vi en motpart som bland annat krävde:
- Låga löneökningar
- Utfasning av arbetstidsförkortningssystemen
- Stopp till låglönesatsningar
- Mer inflytande över arbetstidens förläggning utan lokal förhandling
Arbetsgivarna har fört fram det oroliga omvärldsläget, den höga arbetslösheten och den pågående byggkrisen som argument för att det inte finns utrymme för kostnadsökningar. Trots detta fick GS-facket i hög utsträckning igenom våra krav.
- 6,4 procent i avtalsvärde på två år (3,4 första året och 3,0 andra året)
- Avsättningar till mer ledig tid
- En låglönesatsning
- Mertid ersätts med övertid för de som jobbar deltid
- En arbetsgrupp ska se över möjligheten att införa rätt till förskottssemester
GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommenterar uppgörelsen:
- Det finns mycket bra innehåll i den här överenskommelsen som jag är glad att vi kunde leverera på, trots historiskt hårt motstånd från vår motpart. Vi gick stenhårt fram gemensamt inom Industrin för att få till mer tid till våra arbetstidsförkortningssystem samtidigt som vi mötte en samordnad motpart som helt ville fasa ut arbetstidsförkortningen, kommenterar Per-Olof Sjöö.
- Samtidigt som jag konstaterar att lönenivåerna som vi förhandlat i årets avtalsrörelse är bland de högsta på 25 år så vill jag som förbundsordförande självklart leverera mer, särskilt när det ekonomiska läget är så kärvt för Sveriges löntagare. Men med denna uppgörelse kommer våra medlemmar av allt att döma återigen se sin köpkraft stärkas i förhållande till inflationen, avslutar Per-Olof Sjöö.
Avtalssekreterare Madelene Engman fortsätter:
- Det har varit otroligt svåra förhandlingar som skett i en turbulent och orolig tid. För att kunna leverera på våra gemensamma krav förutsattes ett avtal som var längre än ett år. Det är positivt för GS medlemmar att de största värdena i uppgörelsen kommer det första året, inte minst på grund av att avsättningarna till arbetstidsförkortningssystemen också sker första året avslutar Madelene Engman.
Arbetstidsförkortning avsättning 2025
Siffrorna ser olika ut utifrån de avtalsspecifika förutsättningar som funnits på respektive område. Avsättningarna (avräkningarna) sker från avtalsvärdets första år (3,4%).
Trä- och Stoppavtalet
Avsättning (avräkning) 0,3%. Det ger 5,4 timmar från tidigare 63 h i atk till 68,4 timmar vilket innebär ett nytt värde från 3,5% till 3,8%.
Virkesmätaravtalet
Avsättning (avräkning) 0,15%. Det ger 2,7 fler timmar från tidigare 65,2 h i atk till 67,9 h vilket innebär ett nytt värde från 3,62% till 3,77%.
Skogsavtalet
Avsättning (avräkning) 0,3 %. Det ger 3,3 timmar från tidigare 65,2 h i atk till 68,5 h vilket innebär ett nytt värde från 3,62% till 3,92%. Vid pensionsval ökar avsättningen från 13% till 20%.
Sågverksavtalet
Avsättning (avräkning) 0,3%. Det ger 5,4 fler timmar från tidigare 63 h i atk till 68,5 h vilket innebär ett nytt värde från 3,5% till 3,8%.
Infomedia- och Förpackningsavtalet
Avsättning (avräkning) 0,25%. Det ger 6 minuter i veckan från tidigare 60 minuter i veckan till 66 minuter i veckan vilket innebär ett nytt värde från 2,5% till 2,75%. Arbetstidsförkortningen kan omvandlas till dagar och går med det nya avtalet från 5 lediga dagar till 6 lediga dagar.