Hårt arbetsliv ska ge ett gott liv och mer fritid
GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö ingår i Socialdemokraternas arbetsgrupp för ”Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla.” Gruppen presenterar idag nya förslag för trygga arbetsplatser och ökad rättvisa för Sveriges löntagare.
- GS-facket kräver att tryggheten ökar för våra hårt arbetande medlemmar - vår arbetsgrupp ger nu politikerna de verktyg som behövs för att lösa problemen på arbetsmarknaden. GS egen arbetsmiljöundersökning visar att fler medlemmar uppger att de inte orkar att jobba till pension samtidigt som produktionspressen och arbetstakten ökar. En stor andel av våra medlemmar anger att de har råkat ut för arbetsrelaterade skador eller sjukdomar, säger Per-Olof Sjöö.
Gruppen pekar ut flera områden av arbetsmarknaden där orättvisorna och problemen har ökat. Bland annat lyfter gruppen att anställningsformerna blir allt otryggare och över en miljon svenskar saknar en långsiktig trygghet i sin försörjning. Trygghetsförsäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet har urholkats. Pensionssystemet är orättvist när alla behöver jobba längre utan tillräcklig hänsyn till de som började jobba tidigt men inte klarar av att jobba efter en viss ålder på grund av tärande arbetsvillkor. Arbetslösheten har bitit sig fast vid en hög nivå samtidigt som arbetsmarknadspolitiken har försvagats och samhället har tappat ansvaret för att få alla i jobb.
- Vissa får det allt bättre på arbetsmarknaden medan andra får det allt sämre. Det finns en tydlig koppling till klass och kön, exempelvis sker dödsfall framförallt bland arbetaryrken och sjukskrivningar på grund av stress ökar kraftigt vilket drabbar främst kvinnor. Det bidrar till att skillnaderna i hälsa, välstånd och livslängd ökar, säger Per-Olof Sjöö.
- Vi föreslår många reformer som skulle trygga arbetsplatser och öka rättvisan för Sveriges löntagare. Bland annat en bättre trygghetspension för de som har jobbat i 40 år och är utslitna, hårdare tag mot dålig arbetsmiljö och konkreta steg mot kortare arbetstid för alla. Ingen ska behöva dö på jobbet eller bli sjuk av stress – hårt arbete ska ge ett gott liv och mer fritid, säger Per-Olof Sjöö.
Gruppens förslag i korthet:
- Den föreslår ett skärpt system för ett tryggare arbetsliv med fler arbetsmiljöinspektörer, ett skärpt regelverk för att jämställa den psykosociala och fysiska arbetsmiljön och stegrande sanktionsavgifter vid upprepat fusk med arbetsmiljön.
- Gruppen vill uppmuntra till tryggare anställningar genom en skatteväxling med differentierade arbetsgivaravgifter: där tryggare anställningar får lägre kostnad och tvärtom.
- För att stärka tryggheten föreslår gruppen att nivåerna i trygghetsförsäkringarna indexeras och automatiskt räknas upp i takt med lönerna går upp.
- Gruppen vill göra pensionssystemet mer rättvist genom att bland annat möjliggöra trygghetspension efter 40 år i arbetslivet, en generösare prövning där läkarnas bedömning ska väga tyngre, att de som har jobbat på Samhall ska ha rätt till trygghetspension, med mera.
- För att klara arbetslösheten föreslår gruppen ett nytt kunskapslyft genom ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program – ett yrkesprogram med kombinationen av goda möjligheter till och krav på att arbetslösa ska fullfölja utbildningar till bristyrken.
- Gruppen föreslår ett batteri av åtgärder för att stärka funktionshindrades rätt till arbete, däribland: förstärkt specialiststöd för snabbare bedömning hos Arbetsförmedlingen, skärpta krav på statliga myndigheter att bereda platser, sysselsättningskrav vid offentlig upphandling, med mera.
- Därtill föreslår gruppen nya steg mot en generell arbetstidsförkortning. De föreslår ett pilotprojekt att lära av: världens största försök med kortare arbetstid på en mängd arbetsplatser runtom i hela landet. Denna reform innebär ordnade och stegvisa förändringar för att nå till 35-timmars arbetsvecka fram till år 2035.
Socialdemokraternas arbetsgrupp består av Annika Strandhäll (riksdagsledamot (S) och ordförande S-kvinnor), Linda Palmetzhofer (förbundsordförande för Handelsanställdas förbund) och Per-Olof Sjöö (förbundsordförande för GS-facket).
Läs mer om förslaget för en generell arbetstidsförkortning i DN.
Läs mer om förslaget för en ny trygghetspension i Sydsvenskan.