Bild från byte av avtalskrav mellan GS-facket och motparterna TMF, Gröna arbetsgivare och Grafiska företagen

GS tar emot arbetsgivarnas krav på 0% löneökning och slopad arbetstidsförkortning

Idag växlade GS-facket krav med arbetsgivarna. I arbetsgivarnas krav saknas förslag på löneökningar och man går till samordnad attack mot arbetstidsförkortningssystemen. Nu väntar julledighet och därefter tuffa förhandlingar om dina villkor.

Idag träffade GS-facket arbetsgivarorganisationerna för att utbyta krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. På mötet deltog GS:s ordförande, avtalssekreterare och centralt ansvariga ombudsmän för GS kollektivavtal. Diskussionerna ägde rum runt ett långbord, där båda parter presenterade sina respektive krav i form av dokument som kan liknas vid tidiga julklappar – dock med tydligt olika innehåll.

Precis som GS-facket har samlat in och sammanställt medlemmarnas önskemål om förbättringar i arbetsmiljö och villkor, har arbetsgivarorganisationerna på motsatt sida förhandlingsbordet kartlagt sina medlemmars, det vill säga arbetsgivarnas, prioriteringar. Så vad framkom egentligen i deras respektive krav?

Arbetsgivarnas krav:

  • Inga löneökningar
  • Slopad arbetstidsförkortning
  • Ökat inflytande över arbetstidens förläggning

Utöver dessa som är generella för flera avtal har också avtalsspecifika yrkanden från arbetsgivarna kommit in.

GS-fackets krav:

  • Löneökningar på 4,2 procent.
  • Utökade avsättningar till tidsbanken inom ramen för arbetstidsförkortning (för de avtal som innefattar detta system).
  • Mertidsersättning på samma nivå som övertidsersättning för deltidsanställda.
  • Rätt till förskottssemester vid nyanställning.
  • Satsningar på avtalens lägsta löner för att förbättra villkoren för de som tjänar minst.

Även GS har avtalsspecifika yrkanden utöver de som är generella och träffar flera avtal.

För första gången sedan 2007 går Facken inom Industrin fram med gemensamma avtalskrav på att utöka systemet för arbetstidsförkortning, något som uppskattas av många GS-medlemmar och som länge har efterfrågats. Arbetsgivarorganisationerna svarar emellertid med ett motkrav om att slopa arbetstidsförkortningssystemen som ett svar på risken att riksdagen kan komma att lagstadga om arbetstidsförkortning.

- Idag blev det tydligt att vi har en samordnad motpart med ett tydligt mål om att slopa arbetstidsförkortningssystemen. Vi har alltid fått kämpa för att behålla våra arbetstidsförkortningssystem, nu har vi en situation där arbetsgivarna samordnat vill ta bort systemen och GS-facket vill för första gången sedan 2007 bygga ut systemen. Det bäddar för en tuff förhandling, säger GS-fackets avtalssekreterare Madelene Engman.

- Våra medlemmar har betalat ett högt pris i spåren av räntehöjningar, dyrare elpris och lön som ätits upp av inflation och kostnadsökningar. Samtidigt har löneandelen i företagen fått stå tillbaka till förmån för högre vinstuttag. Det är helt orimligt, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande i GS-facket.

- Våra krav är både rimliga och nödvändiga för att förbättra villkoren för våra medlemmar. Men det görs inte av sig själv. Det kräver att vi håller ihop och gör ett gediget mobiliseringsarbete för att hålla mot arbetsgivarnas krav, avslutar Per-Olof Sjöö.

Stötta GS i Avtalsrörelsen – Bli Medlem!

Som medlem i GS spelar du en avgörande roll i förhandlingarna. Ju fler vi är, desto starkare blir vår position och våra möjligheter att driva igenom förbättringar. Är du redan medlem? Uppmana dina arbetskamrater att gå med i facket! Kom ihåg – den som inte är medlem i facket stärker indirekt arbetsgivarnas krav.

Viktigt: För att ha rätt till full ersättning vid en eventuell konflikt behöver du bli medlem senast den 28 februari. Förhandlingarna ska vara klara 31 mars 2025.

Publicerad: