
GS på möte med statsministern: "Regeringen måste sätta in åtgärder för att rädda jobben"
Idag deltog GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö på ett möte med statsminister Ulf Kristersson. På mötet lyfte Per-Olof hur oron för tullar och ett sviktande byggande slår mot GS-fackets medlemmar. Därför kräver GS-facket att regeringen agerar för att rädda jobben och stötta byggandet som Sverige behöver.
Ulf Kristersson bjöd idag in företrädare från fackförbund och näringsliv för att prata om det potentiella handelskriget mellan USA och EU. På mötet deltog GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö. I det första åtgärdsförslaget på tullar från USA undantas trävaror, men USA har öppnat för att införa tullar på trävaror från och med november, vilket skulle slå hårt mot en redan ansträngd bransch. Mellan 5 och 10 procent av skogsindustrins export går till USA. Särskilt sårbart är Västernorrland, där 15 procent av den totala exporten går till USA och skogsindustrin har en avgörande roll för länets ekonomi.
–Regeringen måste agera! Det är inte rimligt att våra medlemmar ska betala priset för ett globalt handelskrig de inte har något ansvar för, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS.
Utöver det direkta hotet som handelskriget kan ha på exporten av trävaror uppstår indirekta effekter med stora konsekvenser för ekonomin i övrigt. Sverige genomgår just nu en byggkris som regeringen stått handfallen för. Ett handelskrig riskerar lägga ytterligare sten på börda för en sektor som redan befinner sig i kris.
– Var sjätte medlem i träindustrin blev varslad i spåren av byggkrisen. Nu riskerar vi att förlora ännu fler jobb. Det här är inte bara ett hot mot våra medlemmar – det är ett hot mot hela den svenska ekonomin, säger Per-Olof Sjöö.
Per-Olof Sjöö lyfte därför på mötet med statsministern, finansminister och handelsministern att regeringen måste agera på bredfront. Bland förslagen finns att aktivera korttidspermitteringar, förbättra bolånevillkor och införa långsiktiga investeringsstöd för bostadsbyggande.
– Ska vi rädda jobben krävs politiskt mod. Vi måste behålla kompetensen i branschen nu annars står fabrikerna helt tomma när efterfrågan vänder upp igen, avslutar Per-Olof Sjöö.